Johan Anderblad möter läsare i Kulturrådets monter på Bokmässan. Foto: Anna von Brömssen.Johan Anderblad möter läsare i Kulturrådets monter på Bokmässan. Foto: Anna von Brömssen.Johan Anderblad möter läsare i Kulturrådets monter på Bokmässan. Foto: Anna von Brömssen.

I Kulturrådets monter på Bokmässan går det inte att missa läsambassadören. Foto: Anna von Brömssen.

Om läsambassadören

Läsambassadören ska vara ansiktet utåt för litteraturen och läsfrämjandet. Läsambassadören ska verka för att alla ska få lika möjligheter att nå litteraturen. 

Läsambassadören ska också inspirera till läsning, synliggöra olika sorters läsare i olika miljöer och olika delar av landet och förstärka läsaridentiteter. En viktig målgrupp är även barn och vuxna som av olika anledningar inte läser, eller läser i liten omfattning. 

Vad gör en läsambassadör? 

Läsambassadören medverkar bland annat på mässor, bokfestivaler och pratar om läsning och litteratur för unga på konferenser runt om i Sverige. Ambassadören ska också driva debatt och delta i det offentliga samtalet.  

Jag är nyfiken på hur folk läser, och på hur de började läsa.Uppdraget är på två år. Kulturrådet fungerar som stöd, men läsambassadören har stort utrymme att själv utveckla uppdraget.  

Läsambassadören är initierad av Kulturrådet som också finansierar verksamheten. Inspirationen kommer från USA, Storbritannien och Irland där motsvarande utnämningar finns sedan tidigare. 

 

Läsambassadören utses av en jury 

Läsambassadören utses av en jury med representanter från litteratur- och biblioteksbranschen.

Juryn 2017–2019

Eli Abadji, informatör och kulturansvarig, IF Metall Västra Skaraborg 
Daniel Boyacioglu, poet, musiker  
Sofia Gydemo, bibliotekarie, Svenska barnboksinstitutet 
Ingrid Källström, bibliotekarie, Myndigheten för tillgängliga medier 
Björn Orring, kommunikatör, Svensk biblioteksförening 
Daniel Sjölin, författare 
Karin Wahlén, kulturcoach, Östersunds FK 

Juryns motivering

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterad Johan Anderblad på Kulturrådets Ung scen på Bokmässan i september 2017. Så här löd juryns motivering:

Nästa läsambassadör är nyfiken och prestigelös. Han har ett brett nätverk och hittar direkta vägar till sin publik. Hans författarskap är ungt, men hans erfarenhet är gedigen. Med många år i barnens tjänst som programledare och med sitt fortsatta engagemang, hittar han till de berättelser vi inte visste att vi älskade. Med humor, glädje och lite galenskap vill han möta läsarna där de är. Nästa läsambassadör: Johan Anderblad.

Tidigare läsambassadörer 

Läsambassadören har funnits sedan 2011. Tre tidigare inspiratörer har företrätt Johan Anderblad.

Johan Unenge, 2011–2013 
Johanna Lindbäck, 2013–2015  
Ann-Marie Körling, 2015–2017