Till navigation Till innehåll
Tre kvinnor i bastun som skålar i öl. Foto: Elin Berge.Tre kvinnor i bastun som skålar i öl. Foto: Elin Berge.Tre kvinnor i bastun som skålar i öl. Foto: Elin Berge.

Från föreställningen Bastuklubben. Foto: Elin Berge.

Dags för Festival Normal på Ögonblicksteatern

Vartannat år bjuder Ögonblicksteatern i Umeå in till evenemanget Festival Normal. I år går festivalen att följa på plats eller via skärm. Årets upplaga är den femte i ordningen och har rum som tema. Den 3 december invigs festivalen.

Festivalens föreställningar arrangeras i olika rum, och delar av programmet körs utomhus. Ett av rummen är ett tält, uppsatt innanför murarna på det gamla fängelset i Umeå. Där kommer den feministiska teatergruppen Blaue Frau spela föreställningen TÄLTET, ett interaktivt och deltagarbaserat verk med enbart en besökare åt gången, berättar projektledaren Elenor Nordström:

– Här får besökaren ställa en fråga som kan vara hur stor eller svår som helst, och får garanterat ett svar. I år är det ju lite speciellt att arbeta med en mötesplats för scenkonst. Men vi försöker väcka hopp i en tid där det är svårt att samla folk. Utforskandet av rum blir vårt sätt att försöka anpassa och tillgängliggöra scenkonsten och samtidigt hålla avstånd.

Under festivalen finns också chans att ta del av ljudverket Vi är den här platsen eller tillståndet. Ljudverket utspelar sig i ett hem och behandlar frågor som klass och psykisk ohälsa. Besökaren får också följa med på Rättighetsvandring på Umeås gator eller får tjuvlyssna på systerliga samtal i Ögonblicksteaterns egen produktion - Bastuklubben.

Festivalens föreställningar kan bara ses på plats i Umeå men andra delar av programmet går att följa på skärm, bland annat flera seminarier. Festivalen pågår 3–6 december.

Festival Normal är en återkommande festival. Den sätter fokus på normkreativ scenkonst, och utmanar föreställningar om vad som är normalt. Vem är det som utövar, som besöker och vems berättelser tar vi del av? Ögonblicksteatern har funnits sedan 1974 och får stöd av Kulturrådet.

Här läser du mer om festivalen, programmet och Ögonblicksteatern:

Ögonblicksteatern.

+ + +