Föreställningen Hem berättar om hur det är att vara döv och på flykt. Foto: Mikael Sundberg.Föreställningen Hem berättar om hur det är att vara döv och på flykt. Foto: Mikael Sundberg.Föreställningen Hem berättar om hur det är att vara döv och på flykt. Foto: Mikael Sundberg.

Föreställningen Hem berättar om hur det är att vara döv och på flykt. Foto: Mikael Sundberg.

Tyst Teater turnerar med föreställning om flykt

Nyligen gästspelade Tyst Teater på Uppsala stadsteater med föreställningen Hem. En föreställning om hur det är att vara döv och på flykt. Föreställningen går nu vidare till Norge.

Publiken får möta berättelser från personer som lämnat sitt hemland på grund av krig och konflikter.

– Inte nog med att man känner sig tvungen att lämna sitt hemland med allt vad det betyder, men att dessutom vara döv betyder ju att alla möten längs flyktvägen blir så mycket mer komplicerade. Det blir liksom ett lager till, säger skådespelaren Vivian Cardinal till Uppsala Nya Tidning.

Hem är en föreställning om den rädsla och utsatthet man kan känna när ingen kan förklara vad som händer. Pjäsen är skapad efter idé av Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater och är inspirerad av verkliga berättelser från döva människor på flykt. Föreställ-ningen turnerar närmast vidare till Trondheim och Oslo.

Fakta: Tyst Teaters vision är att skapa den bästa scenkonsten på svenskt teckenspråk, med och av döva och teckenspråkiga konstnärer och kulturarbetare. Man arbetar med att utveckla samarbeten med intresseorganisationer och teaterhus internationellt. Tyst Teater är en del av Riksteatern.

Läs mer om föreställningen Hem