Till navigation Till innehåll
29 september

Bokmässan: seminarier 29 september

Svenska mässan, Göteborg.

Här hittar du alla seminarier som vi arrangerar, är medarrangör till eller deltar i under årets Bokmässa. Dessutom har vi en monter med massa roliga programpunkter. Montern hittar du i C-hallen (C02:39).

9.00-10.00 Live på Biblioteksscenen: Angelägen forskning – tema minoritetsspråk

Plats: Biblioteksscenen

Språk handlar inte bara om att läsa och skriva, utan också om att få uppleva hur det talas. Hur arbetar folkbibliotek läsfrämjande med minoritetsspråk och på vilket sätt kan den muntliga berättartraditionen ge fler verktyg i det arbetet? Om detta diskuterar Hanna Schimmer, bibliotekskonsulent vid Sametinget och Samernas bibliotek och Charlotte Hyltén- Cavallius, docent i minoritetsspråk, Institutet för språk och folkminnen. Samtalsledare är Tomas Woodski, Institutet för språk och folkminnen och jiddischaktivist. Programmet är en del av serien Angelägen forskning – ett forskarforum för stärkta bibliotek, ett samarbete mellan Kungliga biblioteket, MTM och Kulturrådet.

10.00-10.20 Konstnärlig frihet och bannlysta böcker 

Plats: Yttrandefrihetsscenen

Den konstnärliga friheten står ständigt inför utmaningar, och rätten att skriva fritt är inte självklar. Årets ALMA-pristagare Laurie Halse Anderson har erfarenhet av att få flera av sina ungdomsböcker bannlysta i USA. Möt henne i ett samtal med Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin, som har med sig erfarenheten från det internationella toppmötet World Summit on Arts and Culture som Kulturrådet stod värd för i maj 2023. Där samlades över 400 delegater från 85 länder och diskuterade konstnärlig frihet i ett globalt perspektiv. 

Samtalet förs på engelska. 

Medverkande: Laurie Halse Anderson, författare och årets ALMA-pristagare, Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN, Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet och samtalsledare.

13.50-14.35 Språkutveckling, böcker och tillsammansarbete

Plats: Förskolescenen

Högläsning som metod för att samarbeta med vårdnadshavare om barns språkutveckling i en mångkulturell förskola är i fokus för forskaren Martina Norling som tillsammans med förskollärare har arbetat i ett praktiknära forskningsprojekt. Anna Hedlund, samordnare för Läs hjärta förskola, Göteborgs stad har med förskollärare från Biskopsgården erfarenhet av hur folkbiblioteket kan stödja förskolans språkutvecklande arbete. De möts i ett samtal om hur bibliotek och förskola kan hjälpas åt för att nå alla föräldrar. Hur kan böcker och läsning bli ett verktyg i kommunikationen mellan förskollärare och vårdnadshavare? 

14.00-14.20 Flerspråkighet ger merspråkighet

Plats: Biblioteksscenen

Läsambassadören Nioosha Shams i samtal med bibliotekskonsulent Barakat Aldammad om vikten att ha tillgång till ny litteratur på sitt modersmål, hur flerspråkighet kan stärka identitet och självbild, och hur man konkret kan verka för modersmålens rättigheter.

16.00-16.45 Denna dagen, ett liv

Plats: storseminarium (sal F3)

2019 års ALMA-pristagare Bart Moeyaert är aktuell med en ny barnroman – ­Morris. Morris bor med sin farmor vid foten av ett berg. När hunden Houdini rymmer, måste Morris bestiga berget för att hämta hem honom. Men däruppe i snön möter Morris i stället en annan pojke. Med sitt förtätade språk finns ett släktskap mellan Bart Moeyaert och en av våra mest älskade ungdomsboksförfattare, Per Nilsson. En tisdag i paradiset skildrar livet i en svensk småstad ur flera perspektiv under en och samma dag. En dag som lämnar alla lite förändrade. Programledare: Boel Westin, juryordförande för Astrid Lindgren Memorial Award och professor i litteraturvetenskap.

Programpunkter andra dagar

Kulturrådets seminarier 28 september

Kulutrrådets monterprogram 28 september

Kulutrrådets monterprogram 29 september

Kulturrådets program 30 september

Kulturrådets program 1 oktober

Laddar...