Till navigation Till innehåll
Tre dansare på ett soligt torg, där en av dansarna sitter i rullstol.Tre dansare på ett soligt torg, där en av dansarna sitter i rullstol.Tre dansare på ett soligt torg, där en av dansarna sitter i rullstol.

Uncharted, Skånes Dansteater. Foto: Jenny Baumgartner

Europe Beyond Access

Europe Beyond Access hjälper dansare och koreografer med funktionsnedsättning att bryta igenom glastaket. Skånes Dansteater är en av sju parter i projektet som får stöd av Kreativa Europa.

Inkluderande dans

I samarbetsprojektet Europe Beyond Access ingår sju länder och fyra av de medverkande organisationerna producerar just nu varsin duett. Duetterna kommer bli en gemensam föreställning med åtta dansare som kommer turnera runt i Europa. Föreställningen kommer även visas när Skånes Dansteater återigen arrangerar festivalen Dansfunk i november 2020 i Malmö.

2012 arrangerades Dansfunk för första gången. Det blev på många sätt startskottet för inkluderande dans i Sverige. Sedan dess har Skånes Dansteater arbetat hårt med frågan om vem som får ta plats på scen. Det handlar också om att få den traditionella danspubliken att upptäcka den inkluderande dansen.

Internationellt utbyte

Varför valde ni på Skåne Dansteater att delta i ett internationellt projekt?

– Den inkluderande dansen är inte jättestor. Vi är ett fåtal aktörer i Sverige. Vi behöver ett större kreativt nätverk där alla kan lära av varandra. Det är viktigt att dansare och koreografer med funktionsvariationer får internationella kontakter för att bryta ny mark och utveckla dansen som är en internationell värld. För oss handlar projektet också om att arbeta bredare än vi gjort tidigare där all personal är delaktig, säger Tanja Mangalanayagam, projektledare på Skånes Dansteater.

Europe Beyond Access är inne på sitt andra år och samtliga medverkande har flera års erfarenhet av att jobba inkluderande.

– Det var en avgörande ingång i projektet, att det finns en samsyn om att inkluderande dans innebär möjligheter till konstnärlig förnyelse och utveckling. Att olika kroppar på scenen utvecklar dansen som konstform och att det normbrytande framför allt är en möjlighet för konstnärlig förnyelse. Alla medverkande är starka, internationellt erkända organisationer som jobbar med att utveckla dansen för personer med funktionsvariationer. Det gör det möjligt att bygga vidare på tidigare erfarenheter, säger Tanja.

Tillgänglighet

Som en del av samarbetsprojektet diskuteras såväl publikutveckling som tillgängligheten på teatrarna med olika referensgrupper. Som en del av det arbetet så har Skånes Dansteater referensgrupper för att utveckla bland annat syntolkning och teckenspråkstolkning.

Under projektet arrangeras även konstnärliga labb för dansare med och utan funktionsvariationer. Totalt kommer projektet genomföra fem konstnärliga labb med olika teman fram till projektets slut 2022. I Malmö handlade det konstnärliga labbet i somras om platsspecifik dans och vilka kroppar som förväntas ta plats i det offentliga rummet. I samband med labbet skapades dansföreställningen Uncharted där dansare med och utan funktionsvariationer från Skånes Dansteater skapade platsspecifika dansnedslag på olika platser i Malmö. Totalt deltog cirka fyrtio internationella dansare med och utan funktionsvariationer.

Festivalen Dansfunk 2020, som även kommer att innehålla en stor konferens ger Skånes Dansteater möjlighet att sprida arbetet inom Europe Beyond Access.

– Vi kommer bjuda in fantastiska nationella och internationella gästspel. Det är viktigt att publiken får se det bästa. Vi gör ju det här även för publiken. Vi vill vara med och skapa bättre scenkonst för fler i Europa, säger Tanja.

Projektfakta, Europe Beyond Access

Projektledare: British Council, Storbritannien

Partnerorganisationer: Skånes Dansteater/Sverige, Associazione Incontri Internazionali Di Rovereto Oriente Occidente Teatro Danza Musica/Italien, Stichting Holland Dance Festival/Nederländerna, Per.Art/Serbien, Kampnagel Internationale Kulturfabrik/Danmark, Ariona Hellas Ae/Grekland.

EU-stöd: Projektet beviljades stöd för europeiska samarbetsprojekt om totalt 1 998 192 euro. Projektet pågår år 2018–2022.

Läs sammanfattning av projektet Europe Beyond Access

Läs mer om Europe Beyond Access på projektets webbplats

Läs mer om Skånes Dansteater