Till navigation Till innehåll
Turnerande scenshow inom projektet Follow the Vikings som får stöd genom Kreativa Europa. Foto: Pressbild Follow the VikingsTurnerande scenshow inom projektet Follow the Vikings som får stöd genom Kreativa Europa. Foto: Pressbild Follow the VikingsTurnerande scenshow inom projektet Follow the Vikings som får stöd genom Kreativa Europa. Foto: Pressbild Follow the Vikings

Turnerande scenshow inom projektet Follow the Vikings som får stöd genom Kreativa Europa. Foto: Pressbild Follow the Vikings

"Det är fantastiskt att samarbeta internationellt"

Gun Bjurberg är verksamhetschef för Vikingagården Gunnes gård i Upplands Väsby - en av femton organisationer i samarbetsprojektet Follow the Vikings. Projektet får stöd genom Kreativa Europa för att göra det gränsöverskridande vikingaarvet tillgängligt för en världsomfattande publik. Här berättar Gun mer om projektet och sina erfarenheter från samarbetet.

Hur fick ni idén om att samarbeta i projektet?

Vårt samarbete går långt tillbaka i tiden, vi genomförde vårt första EU-projekt redan för 20 år sedan. För sju år sedan startade vi föreningen Destination Viking Association eftersom vi haft flera projekt efter varandra och samlat på oss så mycket material som vi ville göra något av. Och så ville vi börja arbeta med Follow the Vikings som kulturrutt (så kallad cuture route som Europarådet arrangerar). Det är inte en rutt mellan två platser utan en rutt som går mellan olika platser med ett vikingatida arv. Vi började söka olika EU-medel, bland annat från Kreativa Europa, för att kunna arbeta med rutten.

Hur gick ansökningsprocessen till? Vad har ni lärt er?

Det var ett långt arbete och vi fick söka två gånger innan vi fick ja. Jag sitter med i styrelsen för Destination Viking Association och vi jobbade med ansökan under två år. Den största lärdomen är att det är oerhört viktigt att ha tänkt igenom varje liten bit och veta vilket mål som finns för varje del av projektet så att det går att utvärdera i efterhand. Det är inte lätt att söka EU-stöd och man måste verkligen tänka efter på alla punkter. Och så gäller det förstås att veta mycket om Kreativa Europa och läsa på noga om vad som gäller!

Berätta om projektet!

Vi är 15 medlemmar i projektet som består av ett antal olika delar som vi kallar work packages. En sådan del är en show som reser runt under året och sätts upp på 13 av de 15 platser som är aktiva i projektet. Showen är en blandning av multimediaföreställning med aktörer på scenen, dansare och krigare. Vi har en projektledare, Craig Morrison, som ljussatt showen med projicerade bilder på en skärm bakom aktörerna på scenen och förinspelat ljud. Showen sattes först upp i Polen och i augusti kommer den till Sverige och Upplands Väsby.

Men projektet är mycket mer än bara showen. Vi försöker täcka hela turismspektrat och arbetar bland annat med att nå nya besöksgrupper. Med showen vill vi till exempel nå ut till tonåringar.

Vad har det gett er så här långt att vara med i samarbetet?

Det är helt fantastiskt att samarbeta internationellt! Vi är en blandning av stora museer och små gårdar och vi har blivit som en utökad familj. Genom samarbetet har vi lärt känna varandra väl och vi hörs ofta på mail även om vi inte kan ses lika ofta. Och vi pratar inte bara om projektet utan hjälper varandra med andra saker, ger tips och utbyter erfarenheter. Samarbetet ger även möjlighet att besöka de ställen som ingår i projektet. Vi har till exempel haft projektmöten i Lofoten, Foteviken i Skåne och Catoria i Spanien. Och nu i maj hade vi årsmöte i föreningen här i Sverige så alla kom till Gunnes gård och Upplands Väsby.

Vad är planen framöver för samarbetet?

Vi pratade mycket om det på årsmötet och diskuterade hur vi ska söka medel för att kunna fortsätta med projektet. Vi har inte hunnit med allt som vi vill göra så nu gäller det att börja skriva ansökningar igen!

Fakta: Follow the vikings

Projektets längd: Fyra år, pågår 2015-2019

Typ av EU-stöd: Större samarbetsprojekt inom Kreativa Europa med kulturarv som konstområde.

Övergripande mål: Att göra det gränsöverskridande vikingaarvet tillgängligt och begripligt för en världsomfattande publik. Projektet har flera nyckelkomponenter: publikutveckling, kompetensutveckling inom affärsmodeller, stärka det internationella nätverket och internationell turné. Alla partners är medlemmar i Destination Viking Association. Gunnes gård i Upplands Väsby utanför Stockholm är en av 15 aktörer som ingår i projektet. I projektet ingår stora museer och mindre vikingagårdar från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island, Irland, Spanien och Storbritannien. 

Projektledare: Shetland Amenity Trust i Storbritannien.

Läs mer på projektets webbplats:

Follow the Vikings (öppnas i nytt fönster)