Till navigation Till innehåll
Pris till nya talanger inom arkitektur.Pris till nya talanger inom arkitektur.Pris till nya talanger inom arkitektur.

Pris till nya talanger inom arkitektur.

Young Talent Architecture Award

Nu kan du som skola eller student anmäla examensprojekt till EU:s pris för nyutexaminerade europeiska arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare som kommer att skapa och utveckla framtidens miljöer.

Syftet med priset är att stödja europeiska talanger i början av deras professionella utveckling. Priset ger även uppmärksamhet till universitet och professorer inom arkitekturområdet i Europa. 

Europeiska universitet och högskolor inom arkitektur, urbanism, stadsplanering och landskapsarkitektur är välkomna att registrera sig för att delta. Varje skola ansvarar internt för nomineringsprocessen av examensprojekt. Antal nomineringar som varje skola kan göra är beroende av antalet studenter på skolan.  

Young Talent Architecture Award 2020 (YTAA)

De anmälda examensprojekten måste vara examinerade och godkända under perioden 1 januari 2018 och 31 december 2019.

En internationell jury nominerar cirka fyrtio kandidater och utser därefter tolv finalistprojekt och fyra vinnande examensprojekt.

Alla nominerade projekt kommer att få ett diplom och en profil i World Architects samt bli presenterade i en utställning och katalog för YTAA.

De fyra vinnande projekten och de tolv finalistprojekten kommer få möjlighet att presentera sina arbeten under ett event på Venedig Biennalen.   

De fyra finalisterna kommer få kontakt med de arkitekter och arkitekturkritiker som varit del av EU:s pris för samtida arkitektur Mies Van Der Rohe. Syftet är att hjälpa de unga arkitekterna i början av deras internationella karriärer samt att de får del av viktiga professionella nätverk i Europa och internationellt. De fyra vinnarna får även 5 000 euro och kontorsmöbler från USM.  

Varje vinnare förväntas utforma och presentera en handlingsplan, det ingår också att skriva en slutrapport om årets aktiviteter och vilka fördelar som året fört med sig.

YTAA är organiserat av Fundació Mies van der Rohe med stöd från Kreativa Europa och i partnerskap med Architectural Education och Architects’ Council of Europe med finansiellt stöd från World Architects, European Cultural Centre i Venedig och med sponsring från Jung, Jansen and Regent och USM.

EU-kommissionen lyfter fram att arkitektursektorn är en relevant del av Europas kulturella och kreativa sektorer. Mer än en halv miljon personer i Europa arbetar i arkitektursektorn och mer än 12 miljoner i byggsektorn med direktkoppling till arkitektur.

Sista dag för skolor att nominera
24 Februari 2020

Sista dag för studenter att nominera
23 Mars 2020

Läs mer om Young Talent Architecture Award och hur du nominerar projekt

Kontakta oss

Elin Rosenström

  • Verksamhetsansvarig, Kreativa Europa Desk Sverige

Ann Traber

  • Handläggare
+ + +