Till navigation Till innehåll

Nu kan kreativa platser söka kulturstöd

Den 25 augusti startar ansökningsperioden för Kulturrådets nya bidrag Kreativa platser. Stödet fördelas till lokala kulturprojekt som drivs av, för och med de boende. Projektansökningarna kan skickas in till och med den 22 september.

Under perioden 2016–2018 kommer Kulturrådet att fördela 100 miljoner kronor till projekt som genomför kulturverksamheter i samverkan med lokala aktörer. De som bor i området ska vara med som projektdeltagare, kulturutövare och publik.

Den första ansökningsperioden är den 25 augusti–22 september 2016.

- Vi hoppas få in ansökningar från kulturprojekt med oväntade samverkanspartners och som tar tillvara lokal kompetens och befintliga mötesplatser i området, säger Viktoria Nguema, handläggare för Kreativa platser på Kulturrådet.

En del av Äga rum

Kreativa platser är en del av Äga rum, regeringens satsning på konst och kultur i vissa bostadsområden. Kulturrådets bidrag går till kulturprojekt i områden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande. I satsningen ingår även Statens konstråd som genom sitt projekt Konst händer ska producera exempel på offentlig konst i miljonprogrammets områden och utveckla metoder för invånarinflytande.

- Målet med satsningen är att stärka lokalsamhällen att driva och utforma kulturlivet, och att fler människor tar del av kultur och får utlopp för sin kreativitet, säger Simon Strömberg, handläggare för Kreativa platser på Kulturrådet.

Guide för sökande

På Kulturrådets webbplats finns information om bidraget och hur man kan söka projektmedel. Här finns också en guide för sökande med checklista och tips.

Ladda ner guiden

Guide in English