Ny urvalsgrupp för Barnbokskatalogen

Urvalsgruppen för den nya Barnbokskatalogen hade sitt första möte på Kulturrådet den 17 februari. Den nya gruppen består av sex ämnesexperter som nu ska ge sig i kast med olika genrer och böcker för olika åldersgrupper. Barnbokskatalogen släpps i år lagom till läslovet i vecka 44.

De sex experterna ska läsa det mesta ur årets utgivning och sedan noga välja ut ett antal titlar. Katalogen tipsar om böcker för alla åldrar, från de minsta till ungdomar och unga vuxna. Serier, bilderböcker, faktaböcker och böcker på exempelvis minoritetsspråk finns med.

Bokförlagen har fått en inbjudan att skicka in böcker från 1 januari 2016 och böcker som är på gång till 2017. Sammanlagt beräknas det bli cirka 220 titlar.

Barnbokskatalogen har funnits i sjutton år och har de senaste åtta åren producerats av Kultur i Väst, med stöd av Kulturrådet. Från och med i år gör Kulturrådet Barnbokskatalogen på egen hand. 400 000 exemplar ska tryckas.

– Kulturrådet vill i år pröva något nytt och annorlunda, säger Henriette Zorn, projektledare på Kulturrådet. Det finns behov av att katalogen knyts ihop starkare med Kulturrådets uppdrag på det läsfrämjande området.

Kriterierna för urvalet är förstås något som diskuterats inför varje år.

– Det handlar bland annat om intensitet och gripande gestaltning, säger Per Israelsson, litteraturforskare på Stockholms universitet. Kriterierna speglar det som gäller när vi bedömer konst och kultur idag.

Amanda Stenberg som jobbar som ungdomsbibliotekarie på TioTretton i Kulturhuset, Stockholm, var med även förra året. Hon hade tips till de nya i gruppen:

– Skriv ner dina ocensurerade reflektioner direkt du läst färdigt boken! Annars blandar man lätt ihop de olika böckerna. Jag körde mappar på datorn med ”ja”, ”kanske” och ”nej”.

Läsambassadören Anne-Marie Körling var med som inspiratör på uppstartsmötet:

– Det är häftigt att se att Barnbokskatalogen ligger precis överallt, i väntrummen, i skolorna, på bibblan. Ofta ser man katalogen sticka upp ur någon ryggsäck på skolgården.

Anne-Marie Körling har bland annat arbetat som lärare och lärarutbildare, inte som bibliotekarie som de flesta andra i gruppen.

– Vi måste ladda böckerna med känslor, gå till källan i texten och i bild för att nå fram!

Amanda Stenberg hakade på och beskrev hur hon arbetar med att hitta beröringspunkter i läsandet. Att barnen måste känna något för texten för att samtal ska väckas.

Urvalsgruppen

Annika Edlund, bibliotekarie Umeå
För de minsta/Bilderböcker                               

Niklas Elzén, bibliotekarie i Hallunda
Fakta alla åldrar

Anna- Klara Ehn Ericson, bibliotekarie i Uppsala
Böcker på andra språk än svenska

Paula Högström, barn-, och ungdomsbibliotekarie i Växjö
Ungdom/Cross over

Per Israelsson, doktorand, Stockholms universitet
Börja läsa/6-9 år/serier

Amanda Stenberg, bibliotekarie i Stockholm
Böcker 9-12 år