Till navigation Till innehåll

23 Kreativa platser får stöd av Kulturrådet

För andra året fördelar Kulturrådet bidrag i satsningen Kreativa platser. Sammanlagt får 23 projekt över hela landet dela på cirka 32 miljoner kronor. Lyssna på oss, Kulturtåget, Ortens verklighet, Livet bitch och Stick ut! är några av de projekt som får bidrag. Kreativa platser är en del av det treåriga regeringsuppdraget Äga rum där även Statens konstråd ingår.

Många projekt inom Kreativa platser lyfter platsens och boendes berättelser genom att arbeta med scenkonst, musik, konstnärlig gestaltning och poesi.

– Kulturen bygger broar mellan människor och det behovet blir allt starkare i ett samhälle med ökad polarisering. Kreativa platser bidrar med engagemang och gemenskap, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

Den 29 november togs beslut om vilka som får vara med och dela på de 32 miljonerna. Förra året delades bidraget ut för första gången. I år har Kulturrådet prioriterat projekt som beviljades bidrag förra året men även beviljat bidrag till två nya projekt: Kulturtåget, Tjärna Ängar, Borlänge och Rinkeby Kulturarena i Stockholm. Totalt kom det in 40 ansökningar i årets omgång.

– Under det första projektåret har vi sett att tid, tillit och delaktighet har varit det centrala för projektens utveckling, säger Simon Strömberg, handläggare på Kulturrådet.

De projekt som får bidrag finns i Jörn, Umeå, Sundsvall, Bollnäs, Borlänge, Uppsala, Karlstad, Kristinehamn, Stockholm, Nacka, Botkyrka, Södertälje, Flen, Göteborg, Kristianstad och Malmö.

Projekten bygger på samarbeten mellan flera aktörer. Det kan vara lokala föreningar tillsammans med kulturaktörer och kommunala verksamheter. Ett exempel är projektet Rinkeby Kulturarena i Stockholmsstadsdelen Rinkeby där Folkets Hus samarbetar med organisationen Förenade förorter och Rinkeby Framtidskommitté. Ett annat exempel är Jörn där Skelleftebygdens Berättarförening samarbetar med Jörns samhällsservice, Krenova och Skellefteå kommun i projektet Lyssna på oss.

– För de boende har Kreativa platsers tydliga boendefokus gjort att de hittat argument för att delta i projekten på samma villkor som alla andra. Det har lett till en väldigt spännande dynamik, säger Viktoria Nguema, handläggare Kulturrådet.

Bakgrund

Genom bidraget Kreativa platser ska Kulturrådet fördela hundra miljoner kronor under perioden 2016–2018 till kulturprojekt i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande runt om i landet. Projekten utformas utifrån de boendes behov och i samverkan med lokala aktörer. Kreativa platser handlar om att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor. De boende ska därför vara med som projektdeltagare, kulturskapare och publik. Stödet är en del av Äga rum, en regeringssatsning på konst och kultur i vissa bostadsområden. Kulturrådet och Statens konstråd delar på ansvaret för satsningen. Satsningen har föregåtts av omvärldsbevakning och inspiration från liknande projekt internationellt. En särskild inspiratör är Creative People and Places som Arts Council, England står bakom.