Till navigation Till innehåll

Magiska möten i Kulturrådets nya barn- och ungdomsbokskatalog!

Årets sprillans färska barn- och ungdomsbokskatalog har kommit med över 200 böcker och serier ur årets utgivning. I katalogen finns läsning för små barn, ungdomar, unga vuxna samt böcker på andra språk än svenska.

– Här finns en skattkista av berättelser, säger Henriette Zorn, projektledare och redaktör, Kulturrådet. På Kulturrådets webbplats finns också tips om hur du kan använda katalogen, exempelvis läsa högt ur den, fundera på roliga ord, göra en lista på måste-låna-böcker och ta med den till biblioteket och låna.

Juryn som valt årets böcker består av sex medlemmar, huvudsakligen bibliotekarier. Gruppen spänner i sitt urval över olika genrer, alltifrån bilderböcker för de minsta till fakta för alla åldrar. Annika Edlund, barnbibliotekarie i Umeå har valt ut bilderböcker för de riktigt små.

– Bilderböcker är en alldeles egen konstart där bild och text kompletterar varandra. Två målgrupper kan urskiljas: barnet som läser bilderna och den vuxne som förmedlar texten. När vi väljer böcker för de allra minsta får det gärna vara böcker med starka färger i bilden och rim och rytm i texten. I årets utgivning av bilderböcker handlar det ofta om ensamhet och katter (!), berättar hon.

Per Israelson har doktorerat i litteraturvetenskap och valt bland kapitelböcker, serier och börja-läsa-böcker. Mod, vänskap, normkritik och grupptryck är några teman i årets utgivning som han lagt märke till.

– Äventyrsserien uppvisar en renässans, med tydlig samhällsmedveten inriktning, noterar han.

Salomon Hellman är bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek och har valt faktaböcker för alla åldrar. Han kan se att djur är fortsatt populära i faktagenren, både nu levande och utdöda. Hajar är extra populära i år.

Det här är några röster ur den fullmatade katalogen som också innehåller intervjuer med bland andra Hédi Fried, som överlevde Auschwitz, författaren och vloggaren Therése Lindgren och nya läsambassadören Johan Anderblad. Det finns också texter och reportage om exempelvis ALMA, Bokstart och Barnradion.