Läsambassadör Johan Anderblad på Smålandsturné

Nu är det Internationella barnboksveckan. Vad är då mer passande än ett besök av Sveriges läsambassadör Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa? Vecka 46 är han på Smålandsturné och besöker fem orters bibliotek.

Under nästa vecka besöker läsambassadören Johan Anderblad biblioteken i Vetlanda, Gnosjö, Sävsjö, Mullsjö och Värnamo. Johan vill väcka läslust och inspirera barn och föräldrar till läsning. Han besöker bibliotek i Småland, visar filmer och berättar om olika vägar till läsning.

–Läsambassadörer är vi allihop i någon mening, hävdar Johan. Min uppgift som hela Sveriges läsambassadör är att sprida intresset kring böcker och utgå från ungas egna intressen för att locka till läsning.

Här kan du träffa Läsambassadören:

  • Måndag 12/11 klockan 17.00, Vetlanda Bibliotek, barn och familjer.
  • Tisdag 13/11 klockan 17.00, Sävsjö bibliotek, barn och familjer
  • Torsdag 15/11 klockan 10.15, Gnosjö bibliotek, barn.
  • Onsdag 14/11 klockan 16.00, Värnamo stadsbibliotek, Gummifabriken, offentlig föreläsning för personal och föräldrar.
  • Fredag 16/11 klockan 10.00, Mullsjö bibliotek, barn.


Bakgrund

Sveriges läsambassadör ska verka för att alla oavsett bakgrund ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Syftet med en nationell läsambassadör är att vara ansiktet utåt för litteratur och läsfrämjande. Läsambassadören ska vara en inspiratör som strävar efter att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att bli läsare. Kulturrådet har initierat projektet och finansierar verksamheten. Johan Anderblad är den fjärde läsambassadören i ordningen.

Under året medverkar Johan i olika läsfrämjande sammanhang. Han filmar möten med människor som sprider läslust på olika sätt. Filmerna sprids i sociala medier under hashtaggen #läsambassadören checkar in via instagramkontot @lasambassadoren