Till navigation Till innehåll

34 projekt får stöd för samverkan med komponister

Vi fördelar 3,5 miljoner kronor till samverkan med komponister och musikskapare i vårens bidragsomgång.

34 projekt i samarbete med 48 komponister får stöd runtom i landet. Cirka en tredjedel av projekten riktar sig till barn och unga.I vårens omgång är det främst fria aktörer inom musik och scenkonst som sökt stöd för att samarbeta med komponister. Dessa aktörer representerar drygt 80 procent av alla ansökningar. Av 11 projekt som riktar sig till barn är flera dansprojekt på institutioner. Det gäller exempelvis ett projekt för samverkan mellan Estrad Norr i Jämtland och Catharina Backman samt ett samarbete mellan Regionteater Väst och Mikael Karlsson.

Andra spännande projekt i bidragsomgången:

- Operation Opera med Mattias Petersson, Qarin Wikström och Daniel Hjorth. Projektet utmynnar i en opera i kammarformat som presenteras i tomma butiksmiljöer i Halmstad.
- Saxofonkvartetten Rollin’ Phones samverkar med Ida Karlsson som tar avstamp i sin hemtrakt för att skapa musik som speglar platser och händelser.
-Möjlighetsministeriet AB får stöd för att genomföra ett interdisciplinärt scenkonstverk i samarbete med Sara Parkman och Maria W Horn.
-Duon Magnus Holmander (klarinett) och David Huang (piano) sprider trollerikonst och framför musik av Benjamin Staern både hos kammarmusikföreningar och i samband med en internationell turné.
-Helsingborgs Symfoniorkester beviljas stöd för samarbete med Andrea Tarrodi och Maxida Märak. Det musikaliska verket har som utgångspunkt Linnea Axelssons diktepos Ædnan där jojken har stor betydelse.

Ansökningsomgången präglas av en mångfald av konstnärliga uttryck men vi ser också att ännu fler musikaliska fält skulle kunna ta del av detta statliga stöd.


Bakgrund:
Bidrag till samverkan med komponister kan sökas av fria aktörer inom teater, dans och musik eller annan scenkonstrelaterad verksamhet samt av lokala och regionala teater-, dans- och musikinstitutioner. Bidraget avser beställning av produktion av nya verk och elektroakustiska media för planerade framföranden och tidsbestämda anställningar av svenska och utländska komponister inom utvecklingsprojekt. Förutom geografisk spridning är jämställdhet samt barn och unga viktiga aspekter i bidragsfördelningen. Drygt en fjärdedel av årets totala summa på 12 miljoner kronor beviljas av Kulturrådet den här omgången.

Läs mer om fördelningen

Samverkan med komponister