Folk och Kultur 2019 i backspegeln

Hur ser förutsättningarna ut för scenkonst i hela landet? Vad är kulturskolans roll i kulturens ekosystem? Och har globaliseringen lett till ett ökat intresse för det lokala inom bildkonstområdet? På vår webb kan nu ses ett urval av seminarierna Kulturrådet, i samarbete med Konstnärsnämnden, var med och arrangerade på Folk och Kultur.

Kulturskolan i kulturens ekosystem

Ett samtal om kulturskolans nuvarande och framtida roll i relation till andra aktörer i kulturens ekosystem – hur passar kulturskolan in bland kulturinstitutioner, fria grupper, universitet- och högskolor, folkbildningen och andra?

Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet, hälsade välkommen och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, höll ett inledningsanförande.

Medverkande: Mats Lundborg, rektor Biskops-Arnö, Lisa Spets, teaterchef Zebradans och Liselotte Axelsson, chef Kulturskolan Stockholm.
Moderator: Kerstin Brunnberg, journalist.

Intervjuer med några av paneldeltagarna:

Kulturpolitik för alla – Förutsättningar för scenkonst i hela landet
Arrangör: Konstnärsnämnden och Kulturrådet.
Filmat av Konstnärsnämnden.

Alla statliga kulturmyndigheter har i uppdrag att se till att konst och kultur kommer fler till del i hela landet. Men hur ser förutsättningarna ut?

Medverkande:
Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden, Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet, Maria Jacobsson, kulturexpert Sveriges kommuner och landsting, Martin Rickardsson, utredare Kulturrådet, Fredrik Uhrzander, utredare Kulturrådet, Vicky Sverkersson, f.d. ordförande Dansnät Sverige och verksamhetschef Rum för Dans och Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.
Moderator: Erik Jersenius, kulturredaktör Vestmanlands Läns Tidning

Från global till glocal inom bildkonstområdet?
Arrangör: Konstnärsnämnden och Kulturrådet.
Filmat av Konstnärsnämnden.  

Har globaliseringen lett till ett ökat intresse för det lokala? Vilka möjligheter medför internationella samarbeten i ett lokalt sammanhang? Vad innebär det att samarbeta internationellt och hur kan det utveckla verksamheten?

Medverkande:
Johan Pousette, verksamhetsledare Iaspis, Helena Selder, konstnärlig ledare Baltic Art Center och Sinziana Ravini, kritiker.
Moderator: Sara Arrhenius, rektor Kungliga Konsthögskolan.

Folk och kultur arrangerades 6-9 februari i Eskilstuna. Kulturrådet arrangerade och deltog i seminarier och delade monter med Konstnärsnämnden.

Header logo