Till navigation Till innehåll
Sun & Sea. Foto: Andrej Vasilenko.Sun & Sea. Foto: Andrej Vasilenko.Sun & Sea. Foto: Andrej Vasilenko.

Sun & Sea. Foto: Andrej Vasilenko.

Årets sista fördelning av internationella turnéer och gästspel

Vi fördelar cirka 2,4 miljoner kronor till 27 aktörer vid årets femte ansökningsomgång till internationella turnéer och gästspel. Dansen är den dominerande konstformen den här gången, men teater och cirkus ökar också.

Några exempel på spännande turnéer och gästspel:

  • Chromatics av koreografen Graham Adey är ett multidisciplinärt verk där koreografi och fotografi möts. Det är ett verk för fyra dansare som är anpassat för visning på såväl dansscener som gallerier. Verket består av en duett som först dansas av två nakna män och sedan av två nakna kvinnor. Graham Adey arbetar utifrån ett queerperspektiv i undersökandet av genus och beteendemönster. Turnén går till Danmark, Finland och Australien.

  • Våren 2020 arrangerar Malmö Konsthall ett internationellt gästspel med den litauiska pristagaren av Guldlejonet på årets Venedigbiennal – Sun & Sea, en opera-performance om hållbarhet och ekologi. Det är en levande installation utan början eller slut, med ett drabbande tema i en lekfull miljö. Malmö Konsthall förvandlas till en upplyst sandstrand, där publiken möter semesterfirare med vardagliga tankar och en gnagande oro för en kommande miljökatastrof. När verket inte spelas, är spelplatsen en öppen installation med inspelad musik.

  • The Air Loom Project är en innovativ teater- och musikinstallation om AI och digital övervakning, som publiken fritt kan betrakta eller gå in i via GPS-punkter med digitalt genererat material och bärbara högtalare. Bakom verket står trion Peder Bjurman, Mark Holthusen och Leif Jordansson. Turnén äger rum våren 2020 under Festival Trans Ameriques, Kanadas främsta festival för ny scenkonst, dans och teater, i samarbete med Society for Arts and Technology

Turnéerna genomförs i Afrika, Asien, Europa, Nordamerika, Oceanien och Sydamerika. Drygt två tredjedelar av de sökande beviljas bidrag den här omgången. Av 27 beviljade ansökningar gäller elva ansökningar barn- och ungdomsprojekt.

Läs mer

Se hela fördelningen av bidrag till internationella turnéer

Läs mer om bidraget till internationella turnéer

Teman på webbplatsen

Den här artikeln ingår i temat Internationell utblick. På våra temasidor vill vi sprida kunskap och inspiration genom att levandegöra våra bidrag och främjande verksamhet.

Internationell utblick

Kontakt

Monica Christensen Luotsinen

  • Scenkonst: dans, cirkus

Helene Oljons

  • Pressansvarig