Till navigation Till innehåll
ALMA-juryns ledamot Mats Kempe.ALMA-juryns ledamot Mats Kempe.ALMA-juryns ledamot Mats Kempe.

ALMA-juryns ledamot Mats Kempe. Foto: ALMA.

De är nominerade till ALMA-priset 2020

Juryledamoten Mats Kempe presenterade nomineringslistan för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne vid den internationella bokmässan i Frankfurt.

Nästa år har 237 kandidater från 68 länder chans att belönas med världens största och mest prestigefyllda pris inom barn- och ungdomslitteratur. Sverige har tretton kandidater.

Nomineringslistan 2020

Nomineringslistan är en skattkista för alla som är intresserade av barn- och ungdomslitteratur från olika håll i världen. Drygt hundra organisationer har föreslagit kandidater till 2020 års pris. De 237 namnen på listan består av 46 pocent kvinnor, 41 pocent män och 13 pocent organisationer. Juryn har författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare från alla världsdelar att välja mellan. Av kandidaterna har 49 aldrig tidigare varit nominerade.

Här är listan över nominerade kandidater 2020

Länder med flest nominerade:
1.Storbritannien (20)
2. Sverige (13)
3. Australien (12)
4. Frankrike, Norge och USA (11)
5. Iran, Nederländerna (8)

–  ALMA-juryn står nu inför det svåra och spännande uppdraget att välja ut en pristagare för år 2020. Vi möts en gång i månaden, däremellan läser vi massor med böcker och annat material. Jag gläder mig åt att fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk, säger juryns ordförande Boel Westin.

Tillkännagivandet

Tisdagen den 31 mars meddelar juryn vem som får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2020 vid en direktsänd presskonferens i Stockholm och Bologna.

Teman på webbplatsen

Den här artikeln ingår i två teman Väck läslusten! och Internationell utblick. På våra temasidor vill vi sprida kunskap och inspiration genom att levandegöra våra bidrag och främjande verksamhet.

Väck läslusten!
Internationell utblick

Kontakt

Mariella Kucer

  • Kommunikatör ALMA