Invigning av Almedalsveckan 2018. Foto: Region Gotland/Malin EricssonInvigning av Almedalsveckan 2018. Foto: Region Gotland/Malin EricssonInvigning av Almedalsveckan 2018. Foto: Region Gotland/Malin Ericsson

Invigning av Almedalsveckan 2018. Foto: Region Gotland/Malin Ericsson

Kulturrådet i Almedalen

Vi bjuder in till seminarium på Länsteatern i Visby den 1 juli klockan 11.00. Det handlar om vikten av fristäder för förföljda konstnärer och författare. Temat är: Kultur på liv och död – om Sveriges fristäder, yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

Hot och hat mot journalister och konstnärer ökar i många länder. Yttrandefriheten kan inte tas för given. Sverige är idag främst i världen på att erbjuda fristäder för förföljda författare och konstnärer inom nätverket ICORN. Men nu står flera fristadsplatser i kommunerna tomma. Vad skulle det betyda om antalet fristäder minskar? Vilka konsekvenser får det?

Kulturrådet har regeringens uppdrag att verka för fler fristäder och för att de konstnärer som finns i Sverige ska bli en del av offentligheten. Uppdraget ska genomföras i samverkan med berörda myndigheter och organisationer i det civila samhället samt kommuner och landsting. Vi är stolta över uppdraget och vill fortsätta hålla engagemanget vid liv.

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell inleder ett samtal mellan kulturminister Amanda Lind, Karin Hansson, som är nationell fristadssamordnare på ICORN och Wali Arian, journalist från Afghanistan, nu i fristad i Malmö. Moderator är journalisten Kerstin Brunnberg.

Seminariet hålls delvis på engelska, webbsänds och teckentolkas.

Läs mer:

Fler seminarier där Kulturrådet medverkar

Om fristäder

Kontakt

Helene Oljons

  • Pressansvarig