Till navigation Till innehåll
Omslag till boken Kärleken vi inte förstår. Foto: Mariella Kucer.Omslag till boken Kärleken vi inte förstår. Foto: Mariella Kucer.Omslag till boken Kärleken vi inte förstår. Foto: Mariella Kucer.

Kärleken vi inte förstår handlar om familjerelationer. Foto: Mariella Kucer.

Lär känna berättelser av Bart Moeyaert

Tidigare i år tilldelades den belgiska författaren Bart Moeyaert Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Nu finns läsguider att ladda ner som introducerar böckerna Kärleken vi inte förstår och Alla är ledsna nuförtiden.

Bart Moeyaerts böcker handlar ofta om existentiella frågor som han tar upp på ett realistiskt, poetiskt och tankeväckande sätt. Kärleken vi inte förstår är en skildring av den komplicerade kärleken inom en familj. Alla är ledsna nuförtiden skildrar 12-åriga Biancas tankar och känslor.

Läsguiderna ger tips på hur böckerna kan introduceras före, under och efter läsningen och erbjuder förslag på frågor att välja bland till boksamtalet. Läsnycklarna kan användas både i klassrummet och i bokcirkeln.

Årets ALMA-pristagare

I våras tilldelades Bart Moeyaert Litteraurpriset till Astrid Lindgrens minne. När han just hade fått beskedet sa han så här:

– När jag var nio år läste jag Astrid Lindgrens böcker och hennes värld var som min egen familj och den riktiga världen var som hennes. Senare förstod jag att Astrid Lindgrens värld handlade om inkludering. Och det var tröstande eftersom jag var en enstöring i min stora familj där jag var yngst. Och det influerade mitt arbete. Jag vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur.

Bart Moeyaert är född 1964 och bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess genererat drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta till mer än femton språk.

Hitta kunskap och inspiration

Läs mer om Bart Moeyaert och ladda ner läsguiderna

Teman på webbplatsen

Den här artikeln ingår i temat Väck läslusten! På våra temasidor vill vi sprida kunskap och inspiration genom att levandegöra våra bidrag och främjande verksamhet.

Väck läslusten!