Till navigation Till innehåll
I'm her(e) av PotatoPotato. Foto: Julia Lindemalm. I'm her(e) av PotatoPotato. Foto: Julia Lindemalm. I'm her(e) av PotatoPotato. Foto: Julia Lindemalm.

I'm her(e) av PotatoPotato. Foto: Julia Lindemalm.

Vi medverkar på PAMS i Seoul

Måndagen den 7 oktober inleds scenkonstkonferensen PAMS i Sydkorea. Performance Arts Market in Seoul arrangeras varje år och handlar om att lyfta koreansk scenkonst och främja internationella samarbeten inom scenkonsten. Från Kulturrådet medverkar Monica Christensen Luotsinen som är handläggare för dans.

Två scenkonstnärer är uttagna att representera Sverige: Freja Hallberg, konstnärlig ledare för PotatoPotato och dansaren Daniel Persson från Nya Rörelsen – Skånska koreografers förbund.

Daniel Persson är redan första dagen med i ett panelsamtal på temat Diversity, accessibility and inclusion in the performing arts and international mobility development.

– Mina förväntningar på PAMS är en spännande vecka där vi möter kulturaktörer från olika länder och ser vad som pågår på deras scener, säger Daniel.

Daniel ser även fram emot intressanta och kreativa samtal om vilken riktning scenkonsten tar runtom i världen i tider där kulturen pressas ekonomiskt och socialt. Inom Nordic Pitching samtalar Daniel om sitt aktuella projekt WELL LIT och de visioner han har för verket utöver att det är en dansföreställning.

– Jag ser även fram emot att njuta av scenutbudet, ansluta mig till planerade aktiviteter genom Nordic Korea Connection, gå på arbetsmöten samt försöka vara spontan och se vart magen och näsan tar mig!

Daniels hoppas att upplevelserna på PAMS ska leda till nya kontakter, långvariga arbetsrelationer och utbyten mellan Sydkorea och Sverige. Det kan i sin tur leda till större evenemang med fler involverade länder och där de olika kulturscenerna kan mötas i olika former och uttryck, menar Daniel.

– Jag hoppas även få med mig ny kunskap och frågor för att fortsätta arbeta för berikandet av scenkonstsektorn, både estetiskt kreativt och progressivt i form av organisation.

Freja Hallberg är skådespelare, regissör, textförfattare, musiker och producent. Hon är också konstnärlig ledare för PotatoPotato Scenkonst som hon var med och bildade för elva år sedan i Malmö. PotatoPotato är ett experimentellt, feministiskt scenkonstkollektiv som sedan 2014 har egen teaterscen. Det är första gången Freja Hallberg åker på en internationell mässa för scenkonst och hon tror att det kommer bli omtumlande, overkligt och stimulerande att ingå i ett globalt teatersammanhang.

– Jag ska presentera PotatoPotatos arbete, titta på teater som vidgar mina vyer, träffa människor jag inte mött förut, säger Freja Hallberg. Jag hoppas att det leder till nya samarbeten, ny inspiration och vidare kunskap om den samtida teaterscenen.

Den 10 oktober är PAMS över för i år.

Monica Christensen Luotsinen

  • Scenkonst: dans, cirkus