Till navigation Till innehåll
Juryns ordförande Boel Westin vid tillkännagivandet av 2019 års pristagare. Foto: Stefan Tell.Juryns ordförande Boel Westin vid tillkännagivandet av 2019 års pristagare. Foto: Stefan Tell.Juryns ordförande Boel Westin vid tillkännagivandet av 2019 års pristagare. Foto: Stefan Tell.

Juryns ordförande Boel Westin. Foto: Stefan Tell.

Årets ALMA-pris tillkännages den 31 mars

För artonde gången utser ALMA-juryn en pristagare som får ta emot litteraturpriset Astrid Lindgren Memorial Award – och prissumman på fem miljoner kronor. Det är det största priset i världen som sätter fokus på kvalitativ litteratur för barn och unga och vikten av läsning.

– Det är extra roligt att fler länder i år har nominerade kandidater. Det vidgar perspektiven för juryns arbete och öppnar dörrar till nya världar, säger juryns ordförande Boel Westin.

Om tillkännagivandet

Juryns beslut meddelas av ordförande Boel Westin på en presskonferens från Filmhuset i Stockholm tisdag den 31 mars kl 12.45. Journalisten Johar Bendjelloul är konferencier. Presskonferensen direktsänds i sociala medier och på den internationella barnboksmässan i Bologna.

Årets kandidater

När juryn utser årets pristagare väljer de mellan 240 kandidater från 67 länder över hela världen. Merparten är författare och illustratörer, men bland kandidaterna finns även berättare och organisationer som jobbar främjande med ungas läsning. Förra årets pris gick till den belgiske författaren Bart Moeyaert.

Se alla nominerade kandidater 2020