Till navigation Till innehåll
Upp och hoppa, bok! Eleverna hoppar, snurrar och gör armhävningar under bokgympan på skolbiblioteket.Upp och hoppa, bok! Eleverna hoppar, snurrar och gör armhävningar under bokgympan på skolbiblioteket.Upp och hoppa, bok! Eleverna hoppar, snurrar och gör armhävningar under bokgympan på skolbiblioteket.

Bokjympa på Elinsborgsskolan, Årets bokväckare 2020. Foto: Susanne Kronholm.

Årets bokväckare presenteras i Barn- och ungdomsbokskatalogen

Det är den tiden på året – hösten är här, böckerna lockar och den årliga Barn- och ungdomsbokskatalogen ges ut i i samband med Läslovet. I katalogen presenterar vi även, för första gången, Årets bokväckare: Elinsborgsskolan i Tensta!

– Katalogen är precis som vanligt till bredden fylld med alla slags berättelser för jättesmå till jättestora barn. Kanske berättelser som gör vardagen och världen lite mer begriplig eller också magisk och förtrollad eller allt på en och samma gång, säger Henriette Zorn, projektledare för Barn- och ungdomsbokskatalogen.

Årets bokväckare 2020 valdes utifrån de som deltagit i vår nya lässatsning Väck boken, som introducerades i förra årets katalog:
"För deras imponerande påhittighet, engagemang och fina samarbete. Med kreativa idéer som bokgympa, bokfrukost och väcklinor har hela skolan engagerats i att väcka böcker."
Så står det i motiveringen till valet av Elinsborgsskolan i Tensta som Årets bokväckare. De presenteras utförligt i ett reportage i årets katalog.

I katalogen presenteras böcker från det senaste årets utgivning, valda av en urvalsgrupp med experter på barn- och ungdomslitteratur. Årets urvalsgrupp består av: Johan Anderblad, Annika Edlund, Max Elnerud, Salomon Hellman, Paula Högström, Natalia Tapio Pardo, Karin Thorn och Matilda Wallin.

Dessutom finns i katalogen inspirerande artiklar om bland annat ALMA-pristagaren Baek Heena och illustratören Marcus Gunnar Pettersson, texter av Bokstart, Läsambassadören Bagir Kwiek, psykologen Jenny Jägerfeld, serier av Lisa Ewald och Fabian Göransson. Och, inte minst, kul och klurigt pyssel.

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2020/21 släpps som vanligt i samband med Läslovet, vecka 44. Den finns tillgänglig i en tryckt version – gratis att beställa för skolor, bibliotek, förskolor, fritidsgårdar, barnavårdscentraler och alla andra intresserade – och en digital version som redan nu finns att läsa och ladda ner från Kulturrådets webb.

Läs mer

Läs, ladda ner eller beställ katalogen

Reportage om Årets bokväckare, Elinsborgsskolan i Tensta

Väck boken

Kontakt

Stefan Zachrisson

  • Kommunikatör

Henriette Zorn

  • Handläggare