Till navigation Till innehåll
Första fördelningen av vårens krisstöd är nu klaraFörsta fördelningen av vårens krisstöd är nu klaraFörsta fördelningen av vårens krisstöd är nu klara

Första fördelningen av vårens krisstöd är nu klara

Första delen av krisstöd till inställda evenemang fördelas

Kulturrådet har i dag, måndagen den 4 maj, fördelat första delen av vårens krisstöd till inställda eller uppskjutna evenemang. 211 kulturaktörer får dela på drygt 6,6 miljoner kronor. Det är ansökningar för sökt stöd upp till 90 000 kronor som har behandlats.

440 ansökningar till ett sammanlagt belopp på cirka 19,7 miljoner kronor hade kommit in till dagens bidragsbeslut. Dagens stöd är ett av tre bidragsbeslut som gäller kulturevenemang som skulle hållits mellan den 1 oktober och 31 december 2020. Idag beviljas 211 kulturaktörer stöd och 229 ansökningar avslås. Det sökta beloppet till dagens beslut uppgår till drygt 19 miljoner kronor.

När det gäller hela ansökningsomgången är två tredjedelar från musikområdet och en fjärdedel från scenkonsten. Bild- och formkonst samt museer och utställningar har drabbats hårt av det skärpta förbudskravet mot allmänna sammankomster i förordningen. Endast 0,2 procent av det sökta beloppet är från bild- och formkonsten.

Cirka 60 procent av ansökningarna kom från storstadsregionerna Stockholm län, Västra Götaland och Skåne. Hälften av ansökningarna kom från aktiebolag vilka står bakom 87 procent av det sammanlagda sökta beloppet. En fjärdedel av ansökningarna är från ideella föreningar, men utgör endast fyra procent av sökt belopp. Enskilda firmor motsvarar 15 procent av ansökningarna och fyra procent av det totala sökta beloppet.

Den 5 maj tas beslut om ansökningar upp till 440 000 kronor och den 6 maj får de som sökt över 440 000 kronor besked.

Om två veckor tas beslut för särskilda behov i kulturlivet. Då ska 1,4 miljarder kronor fördelas.

Läs dagens beslut i sin helhet
Inställda evenemang, sökt belopp upp till 90 000 kr.pdf


Läs mer

Kulturrådets krisstöd