Till navigation Till innehåll
Folkstaden besöker taket på KKV/Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg. Foto: Magdalena Forshamn.Folkstaden besöker taket på KKV/Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg. Foto: Magdalena Forshamn.Folkstaden besöker taket på KKV/Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg. Foto: Magdalena Forshamn.

Folkstaden besöker taket på KKV/Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg. Foto: Magdalena Forshamn.

Rekordmånga sökande vid fördelning till bild- och formprojekt

Det var rekordmånga sökande till årets första omgång av projektbidrag för bildkonst, form och konsthantverk. Av hela 126 sökande får 39 aktörer nu dela på drygt fem miljoner kronor.

Kvalitet, mångfald, förnyelse och utveckling, geografisk spridning och ett jämställdhetsperspektiv är de prioriteringar som har varit vägledande för besluten.

– Det är också väldigt glädjande att så många internationella projekt planeras att genomföras, trots pandemin säger Kulturrådets handläggare Anna Eineborg.

Några exempel på projekt som för stöd:

  • Fisksätra museum i Stockholm får stöd för sitt projekt "Spår av närvaro" där två lokala konstnärer skapar utställningar på offentliga platser i området. Målet är att nå en publik som vanligen inte besöker konstmuseer eller gallerier.

Två av de projekt som beviljats stöd har också medfinansiering från Kreativa Europa, EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna.

  • Folkstaden i Göteborg får stöd för "European Creative Rooftop Network". Ett nätverk av nio europeiska aktörer som genomför kreativa takprojekt med fokus på kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling.

  • Candyland i Stockholm får stöd för "Artist-Run Network Europe (ARNE)". Ett konstnärsdrivet projekt med elva internationella organisationer där Candyland är projektets ledande partner. Projektet syftar till att vidga möjligheterna för en självorganiserad konstnärsdriven sektor, med fokus på lokalt och internationellt samarbete.

 

Läs mer

Bildkonst, form och konsthantverk, projektbidrag, första fördelningen 2021

Om bidraget

Kontakt

Anna Eineborg

  • Handläggare