Till navigation Till innehåll
Man mekar med bil med en bok i bakfickan.Man mekar med bil med en bok i bakfickan.Man mekar med bil med en bok i bakfickan.

Vem är en läsande förebild? Foto: Susanne Kronholm.

Läsfrämjandeträffen 2021: Läsande förebilder

Välkommen till årets digitala träff för läsfrämjande med temat läsande förebilder. Möt olika sorters förebilder, ta del av ny forskning och få inblick i framgångsrika läsfrämjande metoder.

När: 2 december kl. 13:00–17:00 och 3 december kl. 09:00–12:15   
Var: Digitalt
Anmälan: Anmäl dig här senast 25 november  
Kostnad: Gratis att delta

Bland talarna på träffen finns forskare, författare, bibliotekarier, musiker, lärare och gäster från Nederländerna och Finland. De ger sin syn på varför vissa läser och andra inte, och hur man når dem som ”hatar läsning”. Du får även höra mer om det nya läsrådet som är utsett av regeringen. Programmet är olika de båda dagarna och publiceras inom kort på denna sida.

Författaren och journalisten Augustin Erba är moderatorn som guidar oss genom Läsande förebilder-dagarna.

Ett axplock ur programmet:

Vi får bland annat höra forskaren Fredrik Zimmerman prata om maskulinitetsnormen som ett hinder för läsande, författaren Monika Fagerholm berättar om vad ljudboken betyder för henne och bibliotekarien Milia Rahman Olsson lyfter frågan om brist på mångfald bland de läsande förebilderna på biblioteket i ett samtal med Pamela Schultz Nybacka, forskare och programsamordnare för Bibliotekarieprogrammet Södertörn och Bagir Kwiek, romsk läsambassadör.

Barnbiblioteket TioTretton på Kulturhuset ger en introduktion till TikTok som bokinspiration och artisten Gift Blessing berättar om vad läsningen betyder för honom som låtskrivare. Vi bjuder även på en internationell utblick med Roel van Steensel från holländska Stichting Lezen.

Träffen innehåller föreläsningar, interaktiva möten och panelsamtal. Det finns också valbara spår om bland annat digitalt läsfrämjande, styrketräning som läsmotivation, Årets skolbibliotek och Dyssepodden. Möt Jenny Edvardsson, Aleksis Salusjärvi, Camilla Johansson, Anneli Glamsare, Ida Ross, Herman Geijer, Karin Forss med flera!

Vi bjuder också på digital poesigympa med Iréne Karlbom Häll och poeten Patrick El-Hag. 

Länk till digital plattform och ytterligare information skickas i god tid till alla anmälda. Tipsa gärna andra om träffen!

Om läsfrämjandeträffen  

Dagarna riktar sig till alla som arbetar med eller som är intresserade av läsfrämjande. Kulturrådet har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse. En årlig träff för landets alla läsfrämjare är ett sätt att få ny kunskap men även få syn på varandra och se om det finns läsfrämjande insatser vi kan göra bättre tillsammans.  För frågor kontakta: lasframjande@kulturradet.se 

Välkommen! 

På Kulturrådets vägnar, Nina Ström, Nina Suatan, Susanna Höijer och Lena Boqvist. 

Läs mer

Läs mer om Kulturrådets läsfrämjande arbete
Här hittar du också skriften Delad Läsning, som sammanfattar nätverksträffen 2020.