Till navigation Till innehåll
Dans tillsammans med barn och vuxna. Foto: Susanne Kronholm.Dans tillsammans med barn och vuxna. Foto: Susanne Kronholm.Dans tillsammans med barn och vuxna. Foto: Susanne Kronholm.

Många spännande och kreativa projekt planeras för elever tillsammans med kulturaktörer under det kommande läsåret. Foto: Susanne Kronholm

Barns rätt till konst och kultur stärks genom Skapande skola

Kulturrådet fördelar drygt 195 miljoner kronor för kulturinsatser i Sveriges grundskolor för nästa läsår. Bidraget delas ut till kommunala och fristående skolor via deras huvudmän. Pengarna är väl spridda geografiskt och når elever över hela landet. Projekten omfattar drygt 770 000 elever.

– Efter pandemin ser vi en längtan efter mer konst och kultur i skolan. I år har vi fått in fler ansökningar jämfört med förra året. Det innebär att barn och unga återigen får ta del av konst och kultur på skoltid, säger Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör.

Flera skolor jobbar nu strategiskt med barns rätt till kultur genom bidraget Skapande skola.

I årets ansökningar ser vi tydligare fokus på elevernas delaktighet och ett barnrättsperspektiv.

– Det är glädjande att se hur det strategiska arbetet med barns rätt till kultur alltmer införlivas i bidraget Skapande skola, säger Kajsa Ravin.

De vanligaste kulturuttrycken i år är teater och musik. Många spännande och kreativa projekt planeras för elever tillsammans med kulturaktörer under det kommande läsåret. Fortsatt populärt är litteratur, berättande och skrivarverkstäder tillsammans med författare, poeter och dramatiker.

Bakgrund:
259 kommunala huvudmän,112 fristående huvudmän samt två statliga huvudmän har beviljats Skapande skola-bidrag. 32 av de kommunala huvudmännens ansökningar är planerade i samverkan med fristående skolor i kommunen.

Läs mer

Några exempel på planerade Skapande skola-projekt under läsåret 2022/2023

Sammanfattning av fördelningsbeslutet

Skapande skola, fördelning 2022

Kontakt

Helene Oljons

  • Pressansvarig

Josefine Alm

  • REGION/LÄN: DALARNA, JÖNKÖPING, KRONOBERG, HALLAND, KALMAR, SKÅNE, UPPSALA, VÄRMLAND OCH VÄSTRA GÖTALAND

Lykke Pörtfors

  • Region/Län: Blekinge, Gotland, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Stockholm, Södermanland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Örebro och Östergötland