Till navigation Till innehåll
Besökare i Kulturrådets monter bläddrar i olika broschyrer. Besökare i Kulturrådets monter bläddrar i olika broschyrer. Besökare i Kulturrådets monter bläddrar i olika broschyrer.

Medarbetare, gäster och glada besökare samlades i vår monter under hela mässan. Foto: Anna von Brömssen

Bokmässan i backspegeln

Drygt 82 000 besökare tog sig till mässan – som var den 38:e i ordningen. Cirka 7 000 digitala gäster tog del av programmet. Vi fanns på plats med stor färgglad monter och flera seminarier.

Kulturrådet gick ut hårt på Biblioteksscenen den första förmiddagen med tre seminarier. Det handlade om regeringens biblioteksstrategi, läsfrämjandelyftet och Sveriges nya läsambassadör – Nioosha Shams. Nioosha är författare och kulturjournalist och har arbetat mycket med ungdomar på skrivarkurser och kollo. Flerspråkighet och modersmål är fokus i hennes uppdrag.

ALMA-priset fyller 20 år i år och bjöd på intressanta samtal med tidigare pristagarna Kitty Crowther och Carole Bloch. 

På eftermiddagen presenterade Kulturrådet två storseminarier: om bibliotekens roll i hållbar utveckling och läsrådets panelsamtal ”Det handlar inte om läslust, utan om överlevnad”. Det senare var helt fullsatt.

På fredagen var det dags för programpunkten ”Fristäder – Norden tar täten” där Helge Lunde från ICORN modererade ett samtal med vår generaldirektör Kajsa Ravin, Ola Kellgren, Kulturkontakt Nord och Benny Marcel från Nordisk kulturfond. Helge tog avstamp i Rushdieattacken och hur fristadsverksamheten började utvecklas i Norden för tio år sedan. 

– Listan med utmaningar är lång, konstaterar Kajsa Ravin. Pandemin, hot och hat, stater som förföljer sina kulturarbetare. Förutsättningarna för konstnärer att ta sig till en trygg plats är värre än tidigare. Vi i Norden måste kroka arm och ta spjärn i våra grundlagar.

Samtidigt på biblioteksscenen pågick ”Att stärka biblioteken för alla”. Årets ALMA-pristagare Eva Lindström intervjuades, och samtal om identitet, flerspråkighet, och en minoritets historia var programpunkter som Kulturrådet stod bakom.

Under helgen bjöd vi in till aktiviteter för barn i vår monter. Det var fullt drag och uppsluppen stämning båda dagarna.

Sammanlagt genomfördes 320 seminarier på Bokmässan. 800 författare från 90 utomnordiska länder var inbjudna. Årets tema var Sydafrika, klimatkrisen, Crimetime och röster från Ukraina.

Staden och judisk kultur blir nästa års teman.

Vi ses då!

Kontakt

Helene Oljons

  • Pressansvarig