Till navigation Till innehåll
Två dansare med jordiga kläder, mörk bakgrund och en stark strålkastare. Två dansare med jordiga kläder, mörk bakgrund och en stark strålkastare. Två dansare med jordiga kläder, mörk bakgrund och en stark strålkastare.

Humans & Soil med verket Of itself : in itself. Foto: Andreas Nilsson.

Voguing, trädakrobatik och skildring av kvinnoliv från Sápmi

Nya genrer, teman och föreställningar utomhus när årets andra fördelning av projekt- och turnébidrag till fri scenkonst tilldelas.

Sammanlagt fördelas cirka 9,5 miljoner kronor till 45 aktörer inom den fria scenkonsten – dans, cirkus och performance. Bland de beviljade ansökningarna är tio län representerade, vilket är en god geografisk spridning. Utövarna inom både dans- och cirkusområdet är i hög grad bosatta i storstadsregionerna, men flertalet planerar att turnera och genomföra sina projekt runt om i landet.

Några av de som får stöd är:

Humans & Soil som turnerar med den samiska dansproduktionen Of itself : in itself som utgår från det kollektiva minnet.

ENT med aktörer från hela Skandinavien får stöd för cirkus, dans- och musikverket Aeldre som kretsar kring ett stort träd.

Kiki House of Angels ges stöd för en nordisk dansfestival inom ballroom och voguing. Festivalen vill samla och stärka samhörigheten mellan unga som identifierar sig som queer och BIPOC (black, indigenous och people of color).

Dorotea Saykaly får bidrag för Replicants, ett verk där två dansare i en holografisk projektion undersöker hur den ökade digitaliseringen påverkar mänsklig kontakt och beröring.


Till aktörer inom den fria scenkonsten – teater, opera, musikdramatik, performance och övriga uttryck beviljas 26 aktörer sammanlagt cirka 6,6 miljoner kronor i stöd. Bland ansökningarna syns nationella minoriteter som ett tydligt fokus. Sju aktörer har barn och unga som primär målgrupp vilket motsvarar 27 procent av de beviljade ansökningarna.

Några av de som får stöd är:

Artistikano Romano Them för scenkonstverket Nomad som nyfiket och filosofiskt rör sig runt temat nomad och romsk, samisk och judisk kultur.

Teater Char da Mar får i samarbete med Tornedalsteatern stöd för I STORMEN VILAR JAG, en föreställning som utifrån ett feministiskt perspektiv skildrar historiska kvinnoliv från Sápmi och Tornedalen.

Uppsalas Fria Teater sätter med klassisk teaterteknik och samtida inslag upp Shaun Tans bilderbok “The Lost Thing” till en fantasifull familjeföreställning. 

Skånska Operan får stöd för kammaroperan Björnen av Walton som utgår från Tjechovs pjäs Björnen med musik av William Walton. Pjäsen kretsar kring oförmågan att tala till varandra så att den andre förstår, ett bryderi lika aktuellt nu som då.


Beslut i december 2021:

Till bidragsomgången inom projektbidrag till fri scenkonst ingår även 53 beviljade ansökningar på sammanlagt cirka 5 miljoner, vilka beslutades i december 2021.

Tack vare den tillfälliga förstärkningen av medel till fri scenkonst har vi kunnat besluta om en exceptionellt stor fördelning av bidrag.


Fri scenkonst projektbidrag finns till för att stödja yrkesverksamma aktörer inom scenkonstområdet, så att de kan nå publik i hela landet med föreställningar av hög kvalitet. Bidraget stödjer också internationella gästspel i Sverige och turnéer utomlands.

Läs mer

Se fördelningen av Fri scenkonst projekbidrag – dans, cirkus och performance, andra fördelningen 2022

Se fördelningen av Fri scenkonst projekbidrag – teater, opera, musikdramatik, performance och övriga uttryck , andra fördelningen 2022

Läs mer om Fri scenkonst projektbidrag

Kontakt

Agneta Olofsson

  • Handläggare för scenkonst

Annette Taranto Fuller

  • Handläggare dans och cirkus