23 miljoner fördelas för att stärka kompetensen inom läsfrämjande
23 miljoner kronor fördelas till 253 kommuner och 19 regioner för att stärka kompetensen inom läsfrämjande bland medarbetarna på landets folkbibliotek. Insatserna ska öka intresset för läsning bland barn och unga.
Bidraget är en av flera satsningar som genomförs genom regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek. Det treåriga regeringsuppdraget som löper fram till årsskiftet har i syfte att stärka kompetensen inom läsfrämjande och litteraturförmedling bland landets 5 600 folkbiblioteksmedarbetare.
– Genom att kommuner och regioner kan använda det här bidraget under nästa år har de möjlighet att arbeta vidare och fördjupa de insatser som påbörjats. Insatserna skiljer sig åt mellan biblioteken men vi ser att många involverar samtliga medarbetare, vilket är glädjande. Barn och ungas läsning är något som berör oss alla, säger Pernilla Conde Hellman, enhetschef på Kulturrådet.
Utöver bidraget finns goda förutsättningar för såväl medarbetare som chefer på landets folkbibliotek att fortsätta arbeta kompetenshöjande även under kommande år. Tidigare i år lanserades en ny version av lärplattformen Digiteket. Lärresurser och artiklar skrivna av forskare inom biblioteks- och informationsvetenskap och flera andra discipliner har sedan september släppts veckovis, något som fortsätter under våren. I samarbete med Bibliotekshögskolan på Högskolan i Borås genomförs en kurs riktad till bibliotekschefer i att arbeta strategiskt med läsfrämjande. Intresset för kursen var stor och en ny kursomgång kommer genomföras under 2024/2025.
Regeringsuppdraget ska slutredovisas under 2024.