Till navigation Till innehåll
Ett collage med människor på rosa bakgrund. I mitten texten Scenkonstbiennalen 30 maj-4 juni, Stockholm, 30 år.Ett collage med människor på rosa bakgrund. I mitten texten Scenkonstbiennalen 30 maj-4 juni, Stockholm, 30 år.Ett collage med människor på rosa bakgrund. I mitten texten Scenkonstbiennalen 30 maj-4 juni, Stockholm, 30 år.

I år fyller Scenkonstbiennalen 30 år och äger rum i Stockholm.

Möt oss på Scenkonstbiennalen

Vi ritar cirkuskartan tillsammans med inbjuden panel, tittar tillbaka på toppmötet; World Summit on Arts and Culture och deltar i firandet av Internationella Dansrådet som bildades 1973 vid UNESCO i Paris. Det är några av programpunkterna på Scenkonstbiennalen 30 maj – 4 juni.

Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige med Dramaten som årets värdscen. Biennalen innefattar utvalda föreställningar, seminarier, samtal, workshops och internationella gästspel. I år fyller Scenkonstbiennalen 30 år och äger rum i Stockholm.


Vi arrangerar:

World Summit on Arts and Culture – hur gick toppmötet?

När: 30 maj kl. 15.30 – 16.15.

Var: Dramaten, Målarsalen Foajé, Nybroplan.

För en månad sedan hölls det största kulturpolitiska toppmötet i Sverige på 25 år. 400 delegater från 85 länder deltog. Temat var konstnärlig frihet i en global kontext. Kulturrådet och IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) stod som värdar.

Konstnärlig frihet har varit ett hett debattämne på sistone – och då oftast i ett nationellt perspektiv. Under World Summit fanns möjlighet att höra hur andra länder ser på frågan om konstnärlig frihet och politisk styrning. Från hela världen kom ledare, höga beslutsfattare, forskare, representanter från kultursektorn och civilsamhället till Sverige.

Medverkande: Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet och Rani Kasapi, projektchef för World Summit on Arts and Culture 2023 berättar om vad som kom fram under toppmötet.

Vi ritar cirkuskartan

När: 2 juni 09.15 – 10.45

Var: Dramaten, Tornrummet, Nybroplan.

Hur ser cirkusens infrastruktur ut i Sverige 2023? Vilka regioner har skrivit in cirkus i sin kulturplan? Var finns produktionsplatserna? Var finns spelplatserna? Med avstamp i det underlag som finns hos Kulturrådet i form av ansökningar och redovisningar samtalar vi om cirkusens förutsättningar, möjligheter och behov.

I panelen: Magali Bancel, konstnärlig utvecklingsledare cirkus på Riksteatern, Lina B Frank, verksamhetsledare och internationell koordinator på Cirkus Syd, Josefin Rosales konstnärlig ledare för Parkteatern vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och Karin Skierus, cirkusutvecklare i Västra Götalandsregionen. Moderator: Annette Taranto Fuller, handläggare för scenkonst, Kulturrådet. 


Vi medverkar i:

Presentation och bildande av Internationella Dansrådet/Conseil International de la Danse (CID) /UNESCO

När: 31 maj, 18.00–19.30

Var: Dansmuseet, Drottninggatan 17.

Var en del av en historisk internationell danshändelse! Internationella Dansrådet / Conseil International de la Danse bildades 1973 vid UNESCO i Paris och två svenskar var medgrundare. År 2023 firas organisationens 50 årsjubileum världen över. På Scenkonstbiennalen firar vi genom att skriva historia igen och presentera CID på svensk mark och blicka mot nya möjligheter. Under seminariet får du veta hur organisationen arbetar idag, om Unescos arbete för kulturarv och om vilka möjligheter som finns för medlemmar. Inte minst återblickar vi på det arbete som svenska dansaktörer genomförde under ca 20 år genom stora internationella festivaler och samarbetsprojekt. Vi ser också fram emot att få ta del av dina tankar om vad organisationen kan bidra med. Eventets värd är Josefine Chiacchiero, i samarbete med Dansmuseet och flera spännande gäster utlovas!

Från Kulturrådet medverkar Raphaële Choppin, handläggare för internationell scenkonst, som kommer berätta om hur vi jobbar med dansområdet.


Läs mer:

Du köper biljett och hittar hela programmet på Scensveriges webbplats

Kontakt

Raphaële Choppin

  • Handläggare

Rani Kasapi

  • Projektchef

Annette Taranto Fuller

  • Handläggare

Matilda Ekström

  • Kommunikatör