”Själen mår bättre av att spela musik med andra”
Lördag den 27 maj är det Blåsmusikens dag. Vi har intervjuat Emil Jonason, klarinettist och lärare vid Musik och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola, om bland annat varför blåsmusiken behövs och om dess framtid.
Vad kommer att ske under Blåsmusikens dag?
Massor med underbar blåsmusik! Det är över 180 blåsorkestrar och ensembler som kommer spela konserter i hela landet. Själv kommer jag spela tillsammans med min orkester, Blåsarsymfonikerna vid Kungliga Musikhögskolan, i egenskap av konsertmästare men också som solist med musik av Rossini.
Utöver detta får vi bland annat höra den fantastiska unga klarinettsolisten Rakel Simonsson spela ur John Fernströms klarinettkonsert, samt en rad uruppföranden av kompositionsstudenter vid Kungliga Musikhögskolan.
Varför behövs Blåsmusikens dag?
Det första man tänker på när någon nämner ordet ”orkester” är kanske en symfoniorkester med massa stråkinstrument. Den 27 maj uppmärksammar vi att det även finns en uppsjö av blåsorkestrar runt om i landet!
Vi vill också visa hur makalöst roligt det är att spela blåsmusik. Både för att inspirera fler ungdomar att börja spela men framför allt visa den fantastiska känslan man får av att spela tillsammans med andra. Det är en oslagbar kombination att få musicera med vänner och kollegor. Alla former av orkestrar sammanför och skapar band mellan människor som består i många år.
Det jag försöker säga är väl att den mänskliga själen mår bättre av att spela musik med andra och det är alltid värt att uppmärksamma och fira!
Vad ska vi göra för att stärka återväxten av blåsmusiker?
Spela tillsammans! Från yrkesverksamma till nybörjare och mer erfarna och studenter vid musikhögskolor. Jag minns oerhört tydligt känslan av att få sitta bredvid någon som spelat klarinett i över 30 år, när jag själv bara hade spelat ett par år. Känslan och insikten av att höra vad som faktiskt var möjligt att göra med en klarinett var hisnande och gav mig en kick som jag önskar att alla får uppleva någon gång.
Vilket är ditt favoritblåsinstrument och varför?
Jag måste nog svara klarinett. Inte nödvändigtvis för att det är det instrument jag började spela utan för att det var det jag fastnade för. I musikskolan fick jag även prova saxofon och tidigt spela med andra barn som trakterade flöjt, trumpet, trombon, horn och massa andra instrument. Det underbara med att få möjligheten prova andra instrument och att tidigt få spela tillsammans med kompisar som trakterade andra instrument, gjorde att jag tilläts känna efter själv vilket instrument som musikaliskt skulle vara min röst. Att ha givits dessa möjligheter har gjort mig till den musiker jag är idag!