Till navigation Till innehåll
""""""
Hela landet räknas. Illustration: Mats Jonsson.
23 september 2024

Träff för läsfrämjande – Hela landet läser

Missa inte årets träff för läsfrämjande, 5–6 december 2024. Tema för träffen är Hela landet läser. Om lika rättigheter men olika förutsättningar. Anmäl dig senast 28 november.

Tid: 5 december kl 13.00–16.00 och 6 december kl 9.00–12.00

Plats: Digital

Anmälan: Stängd

Arrangör: Kulturrådet med Läsrådet

Frågor: support@creo.se (om det rör inloggning och teknik). Övriga frågor lasradet@kulturradet.se 

Programledare genom träffen är poeten David Väyrynen.  Träffen sammanfattas i en skrift som kommer våren 2025.  

Torsdag 5 december kl 13–16 

Obs! Tider är ungefärliga och vissa programpunkter kan justeras och deltagare tillkomma.

13–13.05 Välkommen! Programledaren David Väyrynen hälsar välkommen.

13.05–13.30 En ny läsambassadör – Agnes Török
Agnes Török, Sveriges läsambassadör sedan 26 september, berättar, visar och bjuder in till att delta i livelitteratur som läsfrämjandemetod. Programpunkten innehåller såväl information och tips som interaktivitet, exempel och demo av hur det kan gå till. Gäst: Camilla Linde, författare inom science fiction och skräck, hon skapar även rollspel.

13.30–14.00 Pojkar och män på landsbygden och deras läspraktiker
Stig-Börje Asplund, docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, föreläser.
Han har i sin forskning bland annat intresserat sig för pojkars och mäns relation till läsning och deras läspraktiker. 

14.00–14.10 PAUS  Dan Anderssons dikter med sång av Thorstein Bergman. Pausen introduceras av Puch Magnus Olsson, vice ordförande i Dan Andersson sällskapet.

14.10–14.20 Barns rätt till goda berättelser 
ALMA-pristagaren Indigenous Literacy Foundation presenteras med en film om läsfrämjande arbete med urfolk i Australien. 

14.20–14.30 Meänkieli = Vårt språk  
Betydelsen av tillgång till litteratur på urfolks- och minoritetsspråk och läsfrämjande arbete är avgörande för att hålla språket levande. Medverkar gör Raisa Leussu, chef för biblioteks- och minoritetsspråksverksamhet i Övertorneå. 

14.30–14.55 Läsfrämja hbtqi-litteratur i hela landet (panelsamtal) 
Det finns ett stort behov av att ta del av queera berättelser, samtidigt förbjuds hbtqi-litteratur runt om i världen. Hur kan biblioteken främja mötet mellan hbtqi-litteraturen och läsaren? Läsambassadören Agnes Török och läraren Makz Bjuggfält från Bögbibblan samtalar med Karin Forss, processledare för rättighetsperspektiv på Kulturrådet. Med videovykort från Dawit Isaak-biblioteket och Umeå stadsbiblioteks Regnbågsbiblioteket.

14.55–15.05 PAUS med pausmusik. 

15.05–15.30 Poesins betydelse för en kommun 
Poeten Jimmy Alm skapar porträtt av personer, verksamheter och platser i form av dikter. Han berättar om sin tid som kommunpoet i Tranemo och om hur arbetet i bruksorten Frövi med ungdomar är en del i kommunens samhällsplaneringsprocess. Inklusive poesiuppläsning. 

15.30–15.40 Hälsning från bygdegårdarna
Bygdegården är en utpost för litteratur och läsfrämjande med bokholkar, skrivarworkshops och författarbesök. Stefan Löfgren, verksamhetsutvecklare på Bygdegårdarnas riksförbund berättar om läsning över landet.

15.40 Läsguldet! Prisutdelning.  
För första gången på läsfrämjandeträffen blir det prisutdelning av Läsguldet! Varje år delar Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ut priset Läsguldet till någon som gjort insatser för tillgänglig läsning. Prisutdelare är Magnus Larsson, generaldirektör på MTM. Vinnarna presenterar därefter sin verksamhet. 

16.00 Avslut 

Fredag 6 december kl 9 

9.00 Välkommen, dag 2. David Väyrynen hälsar kort välkomna tillbaka  

9.00–9.15 Nytt från Kulturrådet och Läsrådet 
Läsfrämjande är fortsatt en prioriterad fråga för Kulturrådet. Kajsa Ravin, generaldirektör och ordförande i Läsrådet presenterar fokus för det närmaste året, nya Läsrådet och läsambassadören. 

9.15–9.30 Läsning av skönlitteratur skapar goda människor - eller? 
Forskaren Anja Rydén Gramner reflekterar över frågan som vi alltför ofta tar för givet, blir man en god människa av att läsa böcker? 

9.30–09.55 Läsning som beredskap (panelsamtal) 
Tre olika perspektiv på hur läsning kan förbereda en för olika utmaningar eller situationer. Det kan vara en förberedelse för att bättre ta hand om patienter i vården, för att vara mer mentalt rustad i krig och för att ge en känsla av frihet då man är instängd. Medverkande: Andreas Braw, officer i Försvarsmakten, Helene Aronsson, verksamhetsutvecklare, bl a för fängelsebibliotek, inom Kriminalvården. Samtalsledare är Anja Rydén Gramner, postdoktor i pedagogik, Linköpings universitet 

09.55–10.05 PAUS med pausmusik 

10.05–10.40 Läsning så in i Norden!  
2024 är Sverige ordförandeland i Nordiska ministerrådet. På uppdrag av Sveriges regering genomför Kulturrådet ett antal insatser med fokus på nordiskt kunskapsutbyte kring barns och ungas läsning. Med utgångspunkt från ungas tankar om läsning så samtalar Simon Strömberg, verksamhetsutvecklare på Kulturrådet med Solveig Korum, senior rådgivare på Kulturtanken i Norge och Moa Olin utredare på Kulturanalys Norden om statliga satsningar för att stärka barns och ungas läsning i Norden. Medverkar gör även Tammi Gustafsson Nadel, undervisningsråd på Skolverket. 

10.40–10.50 Svenska Akademien som läsfrämjare  
Svenska Akademien som ansvarar för Nobelpriset i litteratur arbetar i dag mer och mer läsfrämjande. De har bland annat sammanställt en poesibok för spridning till landets alla 6-åringar och finansierat digitala bokcirklar. Vad är orsaken till det? Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare i samtal med Felice Jackson Rova, handläggare på Kulturrådet. 

10.50–11.00 Minecrafts ”Dexi Ville” ger sig in i ordleken 
Dexi Ville är ett innovativt spel utformat för att öka barns och ungas nyfikenhet kring ord, bokstäver och läsning. Spelet tar särskilt sikte på att inspirera barn som har dyslexi men är designat för alla barn. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, presenterar.

11.00–11.10 PAUS med pausmusik 

11.10–11.40 I läsningens utkant (panelsamtal) 
Flera av landets kommuner har områden med socioekonomiska utmaningar och en stor del av Sveriges kommuner ligger bortom storstäderna. Är det myt eller sanning att de behöver extra eller annorlunda insatser för att få i gång läsningen?  
Medverkande: Anneli Glamsare, initiativtagare till Läsa äger, Camilla Bejmo Samuelsson, rektor Fittja, Anton Ariki Sten, dokumentärfilmare och skapare av filmen om Torsby biblioteks bokbuss. Samtalsledare är Patrik Lundberg, författare och journalist, som inleder med en egen reflektion.

11.40–12.00 Stjärnstatus på BookTok-himlen  
Jasmine Darban är Sveriges största bokinfluerare i den digitala läsvärlden. Genom TikTok når hon på ett roligt och smittsamt ut till både vana och ovana läsare i hela landet. Hon berättar om sitt arbete och ger några goda boktips! Samtal mellan Jasmine Darban och David Väyrynen. 

Läs mer 

Om de medverkande

Skriften Ung läsning 2023

Skriften Läsandets politik och retorik från träffen 2022

Skriften Läsande förebilder från träffen 2021

Skriften Delad läsning från träffen 2020

Laddar...