Till navigation Till innehåll
dagar kvar
  • Öppen för ansökan
  • Första ansökningsdag:
  • Sista ansökningsdag:
  • Lägg till i din kalender
Kreativa Europa

Stöd till skyddsåtgärder för mediefrihet

Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Detta stöd är utlyst för att främja en oberoende och pluralistisk mediemiljö genom stöd till snabba insatser för att övervaka och stödja mediefrihet och journalisters säkerhet.

Det övergripande målet är att övervaka kränkningar av press- och mediefrihet inom EU, länder som deltar i Kreativa Europa och kandidatländer. Programmet ska också möjliggöra praktisk hjälp för att skydda journalister som lever under hot, inklusive konkreta verktyg som rådgivning och juridisk hjälp såväl som att erbjuda skydd och logistisk assistans och på så sätt göra det möjligt för utsatta journalister att fortsätta sina yrkesmässiga aktiviteter. 

Läs mer om utlysningen i utlysningsdokumentet. Läs dokumentet noggrant, all information som ges om utlysningen på denna sida kommer från dokumentet,Call for proposals - NEWS - Media Freedom Rapid Response Mechanism 

Webbinarium

European Education and Culture Executive Agency (EACEA) sände den 13 november 2024 ett webbinarium om utlysningen, se webbinariet i efterhand

Kulturrådet och Svenska Filminstitutet är Sveriges kontaktkontor för Kreativa Europa. Vi ger rådgivning till svenska aktörer som vill ansöka och samverka internationellt.

Läs mer om Kreativa Europa

  • Projekt inom Skyddsåtgärder för mediefrihet söks av en internationell projektgrupp, ett så kallat konsortium, med minst två organisationer från minst två europeiska länder som deltar i Kreativa Europa. Ett konsortium kan bestå av: 

    • Icke-kommersiella organisationer (privata och allmännyttiga) 
    • Internationella organisationer 
    • Universitet och högskolor 
    • Utbildningsinstitutioner 
    • Forskningsinstitutioner 

    Den sökande organisationen behöver ha ett registrerat organisationsnummer. 

    Det är inte möjligt att ansöka som enskild person med endast personnummer. Enskild firma med F-skattsedel går däremot bra. Samtliga deltagande organisationer måste ha varit registrerade som juridiska personer i minst två år vid sista ansökningsdag. 

    Projektet ska i normalfallet vara avslutat inom 24 månader.  

    Utöver EU:s medlemsstater deltar i dagsläget även Albanien, Bosien Herzegovina, Georgien, Island, Kosovo, Liechtenstein, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Serbien, Tunisien och Ukraina i Kreativa Europas sektorsövergripande delområde. Avtal med andra länder skrivs löpande. På Europeiska kommissionens webbplats finns information om vilka länder som deltar i de olika programområdena. 

    Länder utanför EU som deltar i Kreativa Europa 

  • Mål 

    Inom det specifika målet att främja policysamarbete och innovativa åtgärder som stödjer alla delar av programmet, inklusive främjande av en mångsidig och pluralistisk mediemiljö, mediekunskap och social inkludering, ska prioriteringarna inom den tvärsektoriella delen inkludera: 

    • att främja tvärsektoriella aktiviteter som syftar till att stärka en fri, mångfaldig och pluralistisk mediemiljö, kvalitetsjournalistik och mediekunskap, inklusive i den digitala miljön. 

    Teman och prioriteringar  

    Den tvärsektoriella delen ska ge stöd till övergripande åtgärder som stöder nyhetsmediesektorn, som ska: 

    • adressera de strukturella och teknologiska förändringar som mediesektorn står inför genom att främja en oberoende och pluralistisk mediemiljö, bland annat genom att stödja oberoende övervakning för att bedöma risker och utmaningar för mediepluralism och frihet, samt genom att stödja informationskampanjer. 

    Den europeiska handlingsplanen för demokrati betonar att fysiska hot, online-hot och angrepp på journalister ökar i flera medlemsstater och föreslår hållbar finansiering för projekt med fokus på juridiskt och praktiskt stöd till journalister inom EU och på andra ställen, inklusive säkerhets- och cybersäkerhetsutbildning för journalister och diplomatiskt stöd. Kommissionens årliga rapport om rättsstatsprincipen hänvisar till fysiska hot, hot online och angrepp på journalister som ett bestående problem över hela Europa. I september 2021 antog kommissionen en rekommendation om att säkerställa skydd, säkerhet och stärkande av journalister och andra yrkesverksamma inom mediesektorn, inom Europeiska unionen. 

    Aktiviteter som kan finansieras  

    • Utforma och hantera snabba insatser i hela Europa för att stödja mediefrihet och journalisters säkerhet, som omfattar alla EU-medlemsstater, länder som deltar i programmet Kreativa Europa och kandidatländer 
    • Tillhandahålla juridiskt och praktiskt stöd till journalister och andra medieutövare i behov 
    • Organisera påverkansuppdrag till platser där journalister är under hot 
    • Övervaka tillståndet för mediefrihet i EU-medlemsstater, länder som deltar i programmet Kreativa Europa och kandidatländer 
    • Organisera informationskampanjer inom mediefrihet och journalisters säkerhet 
    • Säkerställa kommunikations- och spridningsaktiviteter 
    • Övervaka och utvärdera åtgärderna 

    Exempel på insatser kan vara: 

    • Samarbetsprojekt 
    • Konferenser, seminarier 
    • Kompetensutvecklingsinsatser 
    • Insatser för att öka medvetenheten och för att sprida information   
    • Aktiviteter som främjar skapandet eller förbättrandet av nätverk, utbyte av goda exempel 
    • Skapandet av digitala hjälpmedel 
    • Undersökningar, analyser, kartläggningar 
    • Juridisk och praktisk hjälp till journalister 
    • Påverkansuppdrag gentemot stödberättigade länder vid behov   
    • Finansiellt stöd till tredje part 

    Förväntade resultat 

    • Europaomfattande snabba insatser för att övervaka och stödja mediefrihet och journalisters säkerhet, som omfattar alla EU:s medlemsstater, länder som deltar i Kreativa Europa-programmet och kandidatländer 
    • Tillhandahållande av juridiskt och praktiskt stöd till journalister och andra medieutövare  
    • Påverkansuppdrag till platser där journalister är under hot 
    • Informationskampanjer inom området mediefrihet och journalisters säkerhet 
    • Kommunikations- och spridningsaktiviteter 

    Tidsram 

    Ett projekt kan pågå i upp till två år. 

    Budget 

    Den preliminära budgetramen är för utlysningen totalt 3 000 000 euro. 

    Till denna utlysning finns ingen gräns för vilken summa som kan sökas. EU finansierar maximalt 90 procent av projektets totala stödberättigade kostnader.  

    Observera att det slutliga bidragsbeloppet kan minskas om genomförandet avviker från bidragsavtalet (det gäller till exempel vid felaktigt genomförande och brott mot skyldigheter). 

    Bidrag får inte ge vinst (det vill säga överskott av intäkter och EU-bidrag utöver kostnader). Vinstdrivande organisationer måste redovisa sina intäkter och om det finns en vinst kommer Europeiska kommissionen att dra av den från det slutliga bidragsbeloppet. 

  • Utlysningen är öppen för ansökningar 24 oktober 2024–15 januari 2025, kl. 17.00 CET. 

    Alla öppna utlysningar inom Kreativa Europa publiceras i Europeiska kommissionens ansökningsportal. 

    Funding & Tenders Portal 

  • Ansökan skickas in digitalt via Europeiska kommissionens ansökningsportal. 

    Funding & Tenders Portal 

    Se instruktionsfilm om hur ansökningsportalen fungerar 

    För att ansöka inom Kreativa Europa behöver din organisation först skapa ett användarkonto i portalen. En organisation kan använda samma användarkonto för ansökningar inom alla EU-program. När ett användarkonto är skapat får du ett så kallat PIC-nummer för organisationen. PIC-numret används för alla EU-ansökningar under programperioderna 2014–2020 och 2021–2027. Om du arbetar i en stor organisation, kolla med någon om organisationen redan har ett användarkonto och ett PIC-nummer innan du börjar. 

    Läs noga vilka dokument som ska laddas upp som bilagor till användarkontot. 

    I utlysningsdokumentet finns information om vilka obligatoriska bilagor som ska laddas upp som del av ansökan. 

    En ansökan som skickas in efter sista ansökningstid kommer inte att behandlas på grund av principen för likabehandling. Om du får tekniska problem när ansökan ska skickas, ta en skärmdump på problemet och mejla Europeiska kommissionens tekniska supportEC-FUNDING-TENDER-SERVICE-DESK@ec.europa.euinnan ansökningstiden gått ut. 

    Frågor om ansökan

    Kontakta osspå Kreativa Europa Desk Sverige eller mejlaEducation, Audiovisual and Culture Executive Agencyi Bryssel om du har frågor om utlysningen eller ansökan. 

    Vilket språk ska användas? 

    För att bedömningsprocessen ska gå så snabbt som möjligt rekommenderas att ansökan skrivs på engelska, franska eller tyska, men det är formellt möjligt att skriva ansökan på något av EU:s andra officiella språk. I vissa delar av ansökan är engelska obligatoriskt, exempelvis sammanfattningen av projektet. De flesta väljer att skriva ansökan på engelska. 

    Vad händer efter att ansökan har skickats in? 

    Den person som har angetts som kontaktperson för ansökan mottar beslutet per e-post. Under urvalsprocessen kan European Education and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till Europeiska kommissionen och har kontor i Bryssel, kontakta dig om de behöver kompletterande information. Därför är det viktigt att den kontaktperson som angetts i ansökan är tillgänglig via den e-postadress som angivits. 

    Om obligatoriska uppgifter eller dokument saknas i ansökan finns ingen möjlighet att komplettera i efterhand. Om din ansökan beviljas kommer du även få ett e-postmeddelande från REA (Research Executive Agency) i Bryssel där ni eventuellt ombeds komplettera uppgifter gällande er organisation och utse en så kallad LEAR (Legal Entity Appointed Representative).  

    LEAR 

    Varje organisation måste utse en person som LEAR (Legal Entity Appointed Representative). Det är den enda person som har behörighet att ändra organisationsuppgifterna i Funding & Tenders Portal. Den person som utnämns till LEAR bör därför vara en person inom organisationen som är permanent anställd.  

    Läs mer om LEAR och hur du går tillväga för att utse en LEAR-representant på europeiska kommissionens webbplats

  • De flesta stöd inom Kreativa Europa administreras av genomförandeorganet European Education and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till Europeiska kommissionen och har kontor i Bryssel. Efter skriftlig bedömning av minst två externa experter per ansökan fattar EACEA beslut. Kreativa Europa Desk Sverige fattar inga bidragsbeslut. 

    Ansökan bedöms utifrån hur väl ansökan uppfyller de bedömningskriterier (Award Criteria) som finns formulerade för respektive stöd. Varje sökande får en skriftlig och poängsatt bedömning av sin ansökan. Den sökande får en skriftlig och poängsatt beslutsmotivering i samband med sin ansökan. En ansökan kan högst få 100 poäng. 

    Bedömningskriterier för stöd till utlysningen inom skyddsåtgärder för mediefrihet: 

    Bedömningskriterierna för stöd till partnerskap inom nyhetsmedier och journalistik finns att läsa i utlysningsdokumentet. 

    1. Relevans (30 poäng) 
    2. Kvalitet på innehåll och aktiviteter (30 poäng) 
    3. Projektledning (20 poäng) 
    4. Spridning (20 poäng) 

    Hur bedömningskriterierna inom dessa kriterier fördelas framgår av utlysningsdokumentet på sida 15. 

    Ansökningar som får 70 poäng eller mer kommer att tas i beaktande för finansiering. Övriga avslås.  

    Läs mer i utlysningsdokumentet

  • Villkoren för finansiering anges i utlysningsdokumentet 

    När en ansökan beviljas, signerar projektledaren ett kontrakt med EACEA (kontraktet kallas AGA, Annotated Grant Agreement). I kontraktet anges avtalsvillkoren. 

    Om ni önskar göra ändringar i projektets aktiviteter eller budget under projekttidens gång kontaktar ni er handläggare på EACEA i Bryssel, som behöver godkänna alla ändringar.

  • Redovisningen lämnas digitalt i Funding & Tenders Portal. Om din organisation deltar som partner i ett samarbetsprojekt, är det projektledaren som har huvudansvaret för redovisningen, men samtliga organisationer som är del av projektet behöver bidra. Om ni har frågor gällande redovisningen, kontakta er handläggare på EACEA i Bryssel. 

Kontakt Kreativa Europa – Kultur

Elin Rosenström

Head of Creative Europe Desk Sweden

Ann Traber

Michael Matz

Matilda Ekström

Laddar...

+ + +