Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.
Foto: Stefan Tell.

Resurser att väcka läslusten måste finnas

Hur blir läsning ett nöje? Den frågan diskuterades under ett seminarium för bibliotekarier på barnboksmässan i Bologna.

Läs mer om seminariet om läslust

Foto: Stefan Tell.

Minskad läsförmåga problem i västvärlden

Läsambassadörer från Australien, Irland och Sverige utbytte erfarenheter och gav varandra råd på barnboksmässan i Bologna.

Läs mer om samtalet mellan läsambassadörerna

mirja_och_pojken_av Matilda Ruta

Unikt bildverk porträtterar svenska bilderboksillustratörer

Katalogen Contemporary Swedish Illustrators presenterar 31 samtida barnboksillustratörer samt en historik över den svenska barnboken. Illustratörerna är bilderbokskonstnärer som har publicerat viktiga verk under de senaste tjugo åren och som fortfarande är verksamma. De har valts ut av en jury för att representera Sverige på barnboksmässan i Bologna där Sverige är hedersgäst.

Läs mer Contemporary Swedish Illustrators

Massiv svensk närvaro i Bologna

Med en stor illustratörsutställning deltar Sverige som hedersgäst på barnboksmässan i Bologna. Illustrationer och böcker är i fokus och flygande föremål som inspirerats av barn ska locka besökarna till utställningen. Det bärande temat är Barns och ungas rätt till kultur och mässan invigs av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Ett femtiotal svenska författare och illustratörer finns på plats.

Läs mer om den svenska närvaron i Bologna
Pressrelease på italienska

Möt seminariedeltagarna

Drygt femtio svenska författare och illustratörer kommer finnas på plats i Bologna och många deltar i de seminarier som äger rum på mässan. Bland annat samtalar Moni Nilsson med sin italienska översättare Laura Cangemi om det som händer med texten när något inte går att översätta. Författaren Åsa Lind och illustratören Kristina Digman berättar om hur karaktären i den populära trilogin om Sandvargen växte fram. Pernilla Stalfelt talar om sitt skapande med barn. Den digitala utvecklingens betydelse för läsaren tas upp av app-makaren Linus Feldt i ett samtal med Lena Kåreland, professor Uppsala Universitet.  

Läs mer om alla seminariedeltagare

Guus Kuijer. Foto: Stefan Tell.

Pristagare understryker vikten av barns rätt till kultur

– Rätten till kultur är rätten till befrielse från de begränsningar som vår uppfostran tvingar på oss, säger den nederländske författaren Guus Kuijer. Han mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2012 och är aktuell i samband med världens största mässa för barn- och ungdomslitteratur i Bologna den 25-28 mars.

Läs om fler pristagares syn på barns rätt till kultur

Mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2013 tillkännages på mässan

Tisdagen den 26 mars klockan 13 tillkännages vem eller vilka som får världens största barn- och ungdomslitteraturpris, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Tillkännagivandet äger rum i Astrid Lindgrens födelseort Vimmerby, och streamas ner till Bolognamässan. Det kan också följas live på ALMAs webb. I år är 207 kandidater från 67 länder nominerade.

Läs mer om de nominerade kandidaterna
Följ ALMAs blogg (på engelska)

Illustratörerna utvalda till Bolognamässan

Den 20 november presenterades de 30-tal illustratörer som ska representera Sverige på världens största barnboksmässa i Bologna 2013. Bland namnen finns Anna-Clara Tidholm, Lisen och Emma Adbåge och Sven Nordqvist.

Presentation av illustratörerna

Läs mer om offentliggörandet

Läs mer om juryns arbete

Bolla möter tre illustratörer

Header logo