Utvalda illustratörer

Trettioen illustratörers verk utsågs att representera Sverige på Children’s Book Fair i Bologna i mars 2013. Illustratörerna har valts ut av en jury.

Utställningen har tagits fram av Martin Jämtlid, konstnärlig ledare och Mats Hedman, formgivare och projektledare.

Emma Adbage; foto: Richard Gustafsson.

Emma Adbåge

Emma Adbåge föddes 1982 i Linköping och är barnboksförfattare och barnboksillustratör. Emma belönades med Silver i Föreningen Svenska Tecknares tävling Kolla 2011 för "Leni är ett sockerhjärta" i kategorin Illustration. (Foto: Richard Gustafsson).

Lär mer om Emma Adbåge

 

Lisen Adbåge; foto: Gustav Adbåge.Lisen Adbåge

Lisen Adbåge föddes 1982 och är en svensk illustratör, serietecknare och barnboksförfattare. Lisen har illustrerat en stor mängd läromedel och barnböcker, bland annat Kurt och Kio vill ha koja samt Tio vilda hästar. (Foto: Gustav Adbåge).

Läs mer om Lisen Adbåge

 

Foto: Karin Cyrén.

Siri Ahmed Backström

Siri Ahmed Backström föddes 1980, är utbildad vid Konstfack och jobbar som illustratör och bilderboksberättare. Bakom sig har hon ett flertal böcker genom egen utgivning: "Syskondagen", "Lilla fjället" och "Jag ska försöka beskriva dig, precis så fin som du är". (Foto: Karin Cyrén).

Läs mer om Siri Ahmed Backström

 

Anna BengtssonAnna Bengtsson; foto: Ulla Montan.

Anna Bengtsson föddes 1951 och är illustratör, grafisk formgivare och barnboksförfattare. Hon är utbildad på konstskola i Göteborg och på Konstfack i Stockholm. I barnbokssammanhang var hon senast aktuell med "Ny frisyr" (2011), en bok hon både illustrerat och skrivit text till och "En hög med snö" som utkom hösten 2012. (Foto: Ulla Montan).

Läs mer om Anna Bengtsson

 

Ida Björs

Ida Björs

Ida Björs föddes 1973 och är uppvuxen i Hälsingland. Hon är utbildad vid Konstfack och har arbetat som illustratör samt medverkat i konstutställningar med bland annat målningar, folkdräkter, stickade objekt.

Läs mer om Ida Björs

 

Karin Cyrén; foto: Viet Cuong Truong.

Karin Cyrén

Karin Cyrén föddes 1984 och är utbildad vid Konstfack. Hennes första publicerade bok "Paraplyresan" är skriven av Håkan Jaensson och gavs ut 2011. (Foto: Viet Cuong Truong).

Läs mer om Karin Cyrén

 

Clara Dackenberg; foto: Johan Gardfors.

Clara Dackenberg

Clara Dackenberg föddes 1987. "Nu eller kanske Mu - en kärlekshistoria" är Clara Dackenbergs debut som barnboksillustratör. (Foto: Johan Gardfors).

Läs mer om Clara Dackenberg

 

Helena Davidsson Neppelberg; foto: Fredrik Neppelberg.

Helena Davidsson Neppelberg

Helena Davidsson Neppelberg föddes 1963 och är bosatt i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack och verksam som illustratör för tidningar, reklambyråer och bokbranschen. Hösten 2012 utkom hennes senaste barnbok "Prinsen och önskestenen". (Foto: Fredrik Neppelberg).

Läs mer om Helena Davidsson Neppelberg

 

Eva Eriksson; foto: Cato Lein.

Eva Eriksson

Eva Eriksson föddes i Halmstad 1949. Hon är utbildad vid Konstfack och debuterade 1977. Förutom den egna produktionen har hon varit mycket flitig som illustratör åt några av Sveriges främsta barnboksförfattare som Viveca Lärn, Barbro Lindgren och Ulf Nilsson. (Foto: Cato Lein).

Läs mer om Eva Eriksson

 

Ann Forslind

Ann Forslind

Ann Forslind föddes 1953 och är en svensk författare och illustratör med många barnböcker bakom sig, exempelvis "Lilla stora syster och AJ!" samt "Bäbis"-serien. Ann är även verksam som lektor i illustration vid Konstfack i Stockholm.

Läs mer om Ann Forslind

 

Gunna Grähs; foto: Ulla Montan.

Gunna Grähs

Gunna Grähs föddes 1954 i Hallstahammar och är verksam som illustratör. Hon har studerat vid Konstfack. Gunna Grähs första bilderbok utgavs 1982 och sedan dess har hon illustrerat ett femtital titlar; faktaböcker, serier och bilderböcker, bland annat "Nusse-kudden"–böckerna och "Hejhej"-böckerna. (Foto: Ulla Montan).

Läs mer om Gunna Grähs

 

Joanna Hellgren; foto: Anna Lundell.Joanna Hellgren

Joanna Hellgren är född 1981 och är utbildad vid Konstfack. Hennes första bok "Mon frère nocturne", ("Min nattbror"), gavs ut i Frankrike, och hon har fått flera priser för sina seriealbum både i Frankrike och Sverige. Hennes "Frances" del 2 utkom 2010. (Foto: Anna Lundell).

Läs mer om Joanna Hellgren

 

Anna Höglund; foto: Viktor Gårdsäter.

Anna Höglund

Anna Höglund föddes 1958 och är författare, illustratör och konstnär. Hon har både skrivit egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson. Hon skriver även dramatik och gör tecknad film. (Foto: Viktor Gårdsäter).

Läs mer om Anna Höglund

 

Maria Jönsson; foto: Jenny Mark Ketter.

Maria Jönsson

Maria Jönsson föddes 1958 i Gävle, bosatt i Höganäs. Maria Jönsson är verksam som barn- och bilderboksillustratör och tidningstecknare. Hon har arbetat som frilanstecknare på Helsingborgs Dagblad sedan 1990. Hon har illustrerat ett antal barnböcker, de flesta med Lotta Olsson, bland annat serien om hundvalpen Morris. (Foto: Jenny Mark Ketter).

Läs mer om Maria Jönsson

 

Olof Landström; foto: Ulla Montan.

Olof Landström

Olof Landström föddes i Åbo, Finland 1943. Han är illustratör och animatör. Olof har tillsammans med sin fru Lena och Peter Cohen gjort de prisbelönta tecknade filmer som "Kalles klätterträd" och "Farbrorn som inte vill va´ stor". 1990 kom Olofs och Lenas första gemensamma bilderbok "Nisses nya mössa". Böckerna om Nisse och hans mamma finns översatta till elva språk. 2012 utkom "Pom och Pim". (Foto: Ulla Montan).

Läs mer om Olof Landström

 

Pija Lindenbaum; foto: Ulrica Zwenger.

Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon har studerat på Konstfack och debuterade 1990 med bilderboken "Else-Marie och de sju småpapporna". Pija har fått en mängd priser och utmärkelser – både svenska och internationella – nu senast Deutscher Jugendliteraturpreis för "Siv sover vilse" (2012). Pija är även Augustprisnominerad för "Jag älskar Manne" (2012). (Foto: Ulrica Zwenger).

Läs mer om Pija Lindenbaum

 

Eva Lindström; foto: Ulla Montan.

Eva Lindström

Eva Lindström är född 1952 i Västerås men numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Sju gånger har hon blivit Augustnominerad, senast för sin bok "Jag tycker inte om vatten" (2010). Hösten 2012 utkom "Olli och Mo". (Foto: Ulla Montan).

Läs mer om Eva Lindström

 

Sara Lundberg; foto: Anna Kenhedd.Sara Lundberg

Sara Lundberg föddes 1971 och är illustratör och utbildad i USA. Hon har illustrerat andras texter i närmare tio år. "Vita streck" är hennes bilderboksdebut med både egen text och bild. Hösten 2011 kom uppföljaren "Vita streck och Öjvind". (Foto: Anna Kenhedd).

Läs mer om Sara Lundberg

 

Jan Lööf; foto: Stefan Tell.

Jan Lööf

Jan Lööf föddes 1940 i Trollhättan och är konstnär och författare. Han debuterade 1966 med "En trollkarl i Stockholm" och bilderboken "Morfar är sjörövare". 1974 blev bilderboken "Sagan om det röda äpplet" en framgång internationellt. (Foto: Stefan Tell).

Läs mer om Jan Lööf

 

Sven Nordqvist; foto: Stefan Nilsson.Sven Nordqvist

Sven Nordqvist föddes 1946 i Helsingborg och är barnboksförfattare, tecknare och illustratör. Genom boken "Pannkakstårtan", kom gubben Pettson och katten Findus till. Så småningom blev det sju böcker till om dem. Förutom egna böcker har han illustrerat böcker av andra författare, bland annat böckerna om Mamma Mu och Kråkan och tre faktaböcker tillsammans med Mats Wahl. (Foto: Stefan Nilsson).

Läs mer om Sven Nordqvist

 

Jockum Nordström; foto: Ulla Montan.

Jockum Nordström

Jochum Nordström föddes 1963 och är konstnär och författare. Han studerade till bildlärare vid Konstfack. Jockum har medverkat i utställningar både i Sverige och utomlands, bland annat på Metropolitan Museum of Modern Art i New York. Jockums barnbokskaraktärer Sailor och Pekka är några av Sveriges mest välkända figurer. (Foto: Ulla Montan).

Läs mer om Jochum Nordström

 

Klara Persson; foto: Anna Classon.

Klara Persson

Klara Persson föddes 1985 och debuterade som författare och illustratör hösten 2012 med "Molly & Sus". (Foto: Anna Classon).

Läs mer om Klara Persson

 

 

Charlotte Ramel

Charlotte Ramel

Charlotte Ramel föddes 1959 och är uppvuxen utanför Stockholm. Hon debuterade 1988 med "Tårtboken". Hennes senaste böcker om Kanel och Kanin är ett samarbete med Ulf Stark.

Läs mer om Charlotte Ramel

 

Matilda Ruta; foto: Rasmus Malm.

Matilda Ruta

Matilda Ruta föddes 1982 och är tecknare och formgivare från Stockholm. Efter masterexamen från Konstfack har hon bland annat arbetat med serienoveller, blandade illustrationsuppdrag, bilderböcker och utsmyckningar. I november 2011 kom hennes debutbok, serieromanen "Tummelisa eller den andra vildmarken". (Foto: Rasmus Malm).

Läs mer om Matilda Ruta

 

Lena Sjöberg; foto: Johnny Franzen.

Lena Sjöberg

Lena Sjöberg föddes 1970 och är uppvuxen i Sandviken. Sedan hon gick ut Konstfack 1996 har hon frilansat som illustratör. Som författare debuterade hon 2005 med bilderboken "Hurman hittar en skatt" samt "Dom är sötast när dom sover". (Foto: Johnny Franzen).

Läs mer om Lena Sjöberg

 

Pernilla Stalfelt; foto: Karin Alfredson.

Pernilla Stalfelt

Pernilla Stalfelt föddes 1962 och är barnboksförfattare och illustratör. Pernilla Stalfelt har bland annat i boken "Hurra, Alla barns rätt", förklarat Barnkonventionen för barnen själva. (Foto: Karin Alfredson).

Läs mer om Pernilla Stalfelt

 

Anna-Clara Tidholm; foto: Peder Lingdén

Anna-Clara Tidholm

Anna-Clara Tidholm föddes i Stockholm 1946. Sedan 1970 bor och arbetar hon i Hälsingland. Hon är ursprungligen skribent och har en mycket omfattande produktion. Hennes "Knacka på"-serie betraktas nu som en småbarnsklassiker. Anna-Clara Tidholm har bland annat belönats med Deutscher Jugendliteraturpreis 1992 och Augustpriset för "Adjö, herr Muffin" 2002. (Foto: Peder Lingdén).

Läs mer om Anna-Clara Tidholm

 

Emma Virke; foto: Snezana Vucetic Bohm.

Emma Virke

Emma Virke föddes 1974 och är verksam som illustratör, grafisk formgivare, författare och bildkonstnär. Hon debuterade som bilderboksförfattare 2010 med "Brevet till månen". (Foto: Snezana Vucetic Bohm).

Läs mer om Emma Virke

 

Ilon Wikland; foto: Leif Hansen.

Ilon Wikland

Ilon Wikland föddes 1930 i Estland. Hon kom till Sverige som 14-årig flykting. Hon utbildade sig på Konstfack och Signe Barths målarskola, och 1954 fick hon uppdraget att illustrera "Mio, min Mio". Sedan dess har hon illustrerat nästan alla Astrid Lindgrens böcker. (Foto: Leif Hansen).

Läs mer om Ilon Wikland

 

Stina Wirsén; foto: Ulrica Zwenger.

Stina Wirsén

Stina Wirsén föddes 1968 i Älvsjö i Stockholm och är illustratör och tecknare. Stina Wirsén utbildade sig på Konstfack och är känd för sina illustrationer i DN, för vilka hon mottagit en rad priser. I hennes rika produktion finns bland annat småbarnsbokserien "Vem?"-böckerna med över tio titlar. (Foto: Ulrica Zwenger).

Läs mer om Stina Wirsén

 

Emelie Östergren; foto: Björn Aneer.

Emelie Östergren

Emelie Östergren föddes 1982 och är utbildad på Konstfack i Stockholm. Hennes serier och illustrationer har publicerats i böcker, antologier, serietidningar, tidskrifter och fanzins både i Sverige och utomlands. (Foto: Björn Aneer).

Läs mer om Emelie Östergren

Header logo