Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Bild på loggan för i-Portunus.

i-Portunus: Sök europeiskt mobilitetsstöd

Nu öppnar ansökningsperioden för ett nytt europeiskt mobilitetsstöd, i-Portunus. Professionella konstnärer och kulturarbetare inom bild- och formkonst och scenkonst, baserade i de länder som deltar i Kreativa Europa, har möjlighet att söka stöd. Sista ansökningsdag är den 15 maj.

Läs mer om programmet och hur du ansöker

Bild på böcker. Foto: Norden.org

Sök stöd för översättning av europeisk litteratur

Nu har årets utlysning om stöd för översättning av skönlitteratur inom Kreativa Europa öppnat. Det är en intressant möjlighet för professionella bokförlag i Sverige att finansiera utgivning av europeisk skönlitteratur i svensk översättning. Sista ansökningsdag är den 4 juni.

Läs om utlysningen

Bild på EU-flaggan.

Stöd till projekt i skärningspunkten mellan kultur, audiovisuella medier och digitalt

Inom ramen för Kreativa Europa utlyser EU-kommissionen nu stöd för projekt som samlar olika typer av kompetens inom de kulturella och kreativa sektorerna. Utlysningen kan finansiera sektorsövergripande samarbeten där aktörer inom museisektorn, scenkonst, musik och kulturarvssektorn använder teknik (till exempel virtual reality) för att möjliggöra skapande eller sprida och marknadsföra kreativt innehåll. Sista ansökningsdag är 20 juni 2019.

Läs mer om utlysningen

Bild på loggan för Music Moves Europe

Music Moves Europe: Här är resultaten för de senaste utlysningarna

Nu har EU-kommissionen publicerat resultaten av förra årets utlysningar för musiksektorn inom Music Moves Europe – ett initiativ för stöd till musiksektorn i Europa.

Läs mer om reslutaten

Bild från delprojektet Future City Lab. Foto: Michael Johansson

”Kärnan i projektet är att få människor mer delaktiga”

De senaste åren har Michael Johansson, konstnärlig lektor i digitala medier på Högskolan i Kristianstad, arbetat med People’s Smart Sculpture – ett europeiskt samarbetsprojekt som fått stöd av Kreativa Europa. Här berättar han mer om projektet och ger tips på viktiga saker att tänka på för dig som planerar att söka stöd.

Läs intervjun

Ny EU-lagstiftning om upphovsrätt blir verklighet

Förslaget till ny EU-lagstiftning om upphovsrätt har debatterats flitigt de senaste åren. Den 15 april röstade en majoritet av ministerrådet för lagstiftningen som nu kommer att träda i kraft inom de närmaste två åren.

Läs mer om de nya reglerna

Europaparlamentet vill fördubbla budgeten för Kreativa Europa

I en omröstning i Europaparlamentet i början av april röstade en klar majoritet för att Kreativa Europas budget ska höjas till det dubbla under nästa programperiod. 501 av parlamentets 751 ledamöter röstade för resolutionen. En resolution är en stark rekommendation men inte juridiskt bindande.

Läs mer om resolutionen

Sök residens i Serbien

Arbetar du professionellt med kulturpolitik, och vill samarbeta med sydöstra Europa? Då kan du söka till det residens som kontaktkontoret för Kreativa Europa i Serbien arrangerar den 25-30 maj!

Läs mer om programmet och hur du ansöker

Bild från ett projekt som handlar om hur Belgien och Italien är sammankopplade genom brev och var en av vinnarna av EU:s kulturarvspris 2018. Foto: Ief Gilis

Europeisk handlingsplan för kulturarv

Som en uppföljning av Europaåret för kulturarv 2018 har EU-kommissionen lanserat ett ramverk som innehåller en europeisk handlingsplan för kulturarv.

Läs mer om handlingsplanen

Ny rapport: Hur ska de kulturella och kreativa sektorerna finansieras?

Vilka nya möjligheter till finansiering finns för de kulturella och kreativa sektorerna i Europa? Den frågan är central i en rapport som EU-kommissionen lanserade i början på april. Nya strukturer där medfinansiering från riskkapitalister och så kallade affärsänglar ingår är en möjlighet som beskrivs i rapporten.

Läs mer om rapporten

Mötesplatser i Europa med fokus på kultur

Under året sker en mängd möten och konferenser runtom i Europa som kan vara intressanta för dig som arbetar internationellt inom kultursektorn. Här har vi samlat ett urval av större mötesplatser och events.

Läs mer

Bild på EU-flaggan.

Brexit: Hur påverkas brittiska kulturorganisationer?

Förhandlingarna kring Brexit pågår. Vår motsvarighet i Storbritannien, den brittiska desken för Kreativa Europa, reder ut tänkbara scenarier för kulturorganisationer vid ett utträde ur EU. 

Läs mer

Bild på Teaterkompaniet. Foto: Foto: ZYG, Companhia de Música Teatral

Sök resestöd för kompetensutveckling inom inkludering

Vill du och din organisation bli bättre på att inkludera nya grupper i ert arbete? Nu kan du söka resestöd från Nordiska ministerrådet och norska kulturdepartementet för att besöka institutioner och organisationer i andra nordiska länder som jobbar för att göra kulturlivet mer inkluderande.

Läs om stödet

Nytt förslag: Så kan Kreativa Europa bli 2021-2027

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska Kreativa Europa fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Det innebär en höjning med cirka 4,1 miljarder kronor jämfört med nuvarande period.

Läs mer om programförslaget

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Eva Rehbinder
Telefon: 08-519 264 22
eva.rehbinder@kulturradet.se

 

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo