Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Läsfrämjande

Kulturrådet har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse. Utgångspunkt i arbetet är vårt handlingsprogram för läsfrämjande. För att öka kunskapen om läsfrämjande metoder, har vi också tagit fram kunskapsöversikten Med läsning som mål.

Stärkt läsfrämjande - uppdaterat handlingsprogram

Handlingsprogrammet för läsfrämjande visar hur Kulturrådet arbetar för att uppfylla de nationella målen för litteratur- och läsfrämjande. Avsikten med en uppdaterad version, fem år att efter det ursprungliga handlingsprogrammet presenterades, är att bättre spegla dagens läsfrämjande landskap.

Läs mer

Barn på förskola.

Webbinarium om bokgåvor till förskolan

Tisdagen den 20 november arrangerade vi ett webbinarium om Bokgåvor till förskolan. Här kan du som missade tillfället se sändningen i efterhand.

Länk till webbinariet

Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Läsambassadör Johan Anderblad på Smålandsturné

Nu är det Internationella barnboksveckan och läsambassadören Johan Anderblad besöker biblioteken i Vetlanda, Gnosjö, Sävsjö, Mullsjö och Värnamo under hela vecka 46.

Läs mer om läsambassadörens Smålandsturné

Bokgåvor till förskolan

Kulturrådet har fått ett nytt uppdrag kring läsfrämjande insatser i förskolan. Utöver en extra satsning på högläsning ska alla förskolor i Sverige få gratis böcker. Under november kommer alla kommuner i Sverige få en rekvisition per post från Kulturrådet, gällande utbetalning av bidrag för att beställa böckerna. Bokbeställningarna kommer gå att göra under 2019.

Läs mer om bokgåvorna

Läsframjande insatser i förskolan

Gratis böcker till alla förskolor i Sverige och en extra satsning på högläsning – detta ingår i vårt nya uppdrag kring läsfrämjande insatser i förskolan.

Läs mer om uppdraget

Bild på kvinna som läser för barn på bibliotek. Foto: Susanne Kronholm

På gång under 2018

Kulturrådet har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse. Här har vi listat vad som är på gång inom vår läsfrämjande verksamhet 2018.

Läs om vårt läsfrämjande arbete

Läs högt!

Kulturrådet har tagit fram en app som hjälper småbarnsföräldrar att hitta den perfekta boken att läsa högt ur när det är sagostund. Ladda ned "Läs högt!"-appen du med! Den är kostnadsfri och öppnar upp dörrarna till en underbar värld av litteratur för barnen att upptäcka.

Instruktioner för appen

Foto: Linda Söderberg

Se filmer från "Att överbrygga läsklyftor"-konferensen

Under rubriken "Att överbrygga läsklyftor" arrangerade Kulturrådet en metoddag om vuxnas läsande i Filmhuset i Stockholm. Programvärd var läsambassadören Johan Anderblad. Nu kan du se åtta filmer från konferensen, uppdelade efter de olika programpunkterna.

Se filmerna

Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Följ läsambassadören på Instagram

Den nya läsambassadören Johan Anderblad använder det sociala mediet Instagram som huvudsaklig kommunikationskanal. Det innebär att Kulturrådet för första gången har startat ett konto på Instagram, som vi hoppas att även framtida läsambassadörer kommer att vilja använda. Följ @lasambassadoren på Instagram!

Länk till Läsambassadören på Instagram

Att överbrygga läsklyftor – En metoddag om läsfrämjande för vuxna

Välkommen till en fullmatad dag om vuxnas läsande i Kulturrådets regi. Lär av kunniga forskare och låna goda metodexempel. Dagen bjuder också på kulturinslag och mingelmöjligheter.

Läs mer om metoddagen

Johan Anderblad är Sveriges nya läsambassadör

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade idag Sveriges nya läsambassadör på Kulturrådets Ung scen på Bokmässan. Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa, ska de närmaste två åren arbeta för att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen. "Läsambassadören checkar in" blir hans ledmotiv!

Läs mer om Läsambassadören

Foto: Anna von Brömssen.

Bokstart i hela landet

Kulturrådet har av regeringen fått i uppdrag att utvidga Bokstart samt koppla satsningen till förskolan. Satsningen syftar till att stimulera små barns språkutveckling. Regeringen tillför 10 miljoner kronor från statligt håll. 

Läs mer om Bokstart

Header logo