Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Johan Anderblad är Sveriges läsambassadör

Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa, blir den fjärde läsambassadören i ordningen. Han ska de närmaste två åren arbeta för att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen.

Sveriges läsambassadör är utsedd att främja läslust och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen.

#läsambassadörencheckarin

Under året kommer läsambassadören medverka i olika läsfrämjande sammanhang. Bland annat kommer han att möta ett antal personer som på olika sätt ägnar sig åt att sprida lust till läsning och litteratur. Dessa möten kommer Johan att filma och sprida i sociala medier under hashtaggen #läsambassadörencheckarin via kontot @lasambassadoren. Vi på Kulturrådet kommer att sprida filmerna i våra konton på Facebook och Youtube.

På ungdomsgården i Hallunda läser man högt för unga vuxna:Här besöker Johan barnen i årskurs 3 i Mesta skola i Eskilstuna:

I denna film möter Johan poeten och lärarstudenten Mickaela Persson som skriver sina texter på punktskriftsmaskin.

 

Juryns motivering

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade Sveriges nya läsambassadör på Kulturrådets Ung scen på Bokmässan i september 2017. Så här löd juryns motivering:

Nästa läsambassadör är nyfiken och prestigelös. Han har ett brett nätverk och hittar direkta vägar till sin publik. Hans författarskap är ungt, men hans erfarenhet är gedigen. Med många år i barnens tjänst som programledare och med sitt fortsatta engagemang, hittar han till de berättelser vi inte visste att vi älskade. Med humor, glädje och lite galenskap vill han möta läsarna där de är. Nästa läsambassadör: Johan Anderblad.

Mer om nya läsambassadören


 

 

PODD (ARKIV)

Mellan 2015 och 2017 gjorde den dåvarande läsambassadören Anne-Marie Körling en samtalspodd med titeln Läs för livet. Avsnitten går fortfarande att lyssna på via denna länk.

PRESSBILDER

Kulturrådets pressbilder på läsambassadören Johan Anderblad.

Bredbild (färg)

Bredbild (svartvit)

Höjdbild (färg)

Header logo