Om Läsambassadören

Syftet med en nationell läsambassadör är att vara ansiktet utåt för litteraturen och läsfrämjandet. Läsambassadören är en inspiratör som strävar efter att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen och bli läsare.

Sveriges läsambassadör, eller Läsambassadören, är initierad av Kulturrådet som också finansierar verksamheten. Inspirationen kommer från USA, Storbritannien, Irland och Australien där motsvarande utnämningar finns sedan tidigare.

Läsambassadören ska verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Men även hitta nya vägar att inspirera till läsning, synliggöra olika sorters läsare i olika miljöer och olika delar av landet och förstärka läsaridentiteter. En viktig målgrupp är även barn och vuxna som av olika skäl inte läser, eller läser i liten omfattning.

Inom ramen för uppdraget ska läsambassadören medverka på mässor, bokfestivaler, konferenser och andra offentliga arenor runt om i Sverige och prata om läsning och litteratur för unga. Ambassadören ska också driva debatt och delta i det offentliga samtalet.

Kulturrådet fungerar som stöd, men läsambassadören har stort utrymme att själv utveckla uppdraget. Förordnandet är tvåårigt.

Juryn

Läsambassadören 2017–2019 utses av en jury med representanter från litteratur- och biblioteksbranschen. Juryn består av:
Eli Abadji, informatör och kulturansvarig, IF Metall Västra Skaraborg
Daniel Boyacioglu, poet, musiker
Sofia Gydemo, bibliotekarie, Svenska barnboksinstitutet
Ingrid Källström, bibliotekarie, Myndigheten för tillgängliga medier
Björn Orring, kommunikatör, Svensk biblioteksförening
Daniel Sjölin, författare
Karin Wahlén, kulturcoach, Östersunds FK

Tidigare läsambassadörer

Johanna Lindbäck, 2013–2015 
Johan Unenge, 2011–2013
Ann-Marie Körling, 2015–2017


 

 

PODD

Mellan 2015 och 2017 gjorde den dåvarande läsambassadören Anne-Marie Körling en samtalspodd med titeln Läs för livet. Avsnitten går fortfarande att lyssna på via denna länk.

PRESSBILDER

Kulturrådets pressbilder på läsambassadören Johan Anderblad.

Bredbild (färg)

Bredbild (svartvit)

Höjdbild (färg)

Header logo