Johan Anderblad, foto Susanne Kronholm

Johan Anderblad är Sveriges nya läsambassadör!

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade idag Sveriges nya läsambassadör på Kulturrådets Ung scen på Bokmässan. Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa, ska de närmaste två åren arbeta för att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen. "Läsambassadören checkar in" blir hans ledmotiv!

– Jag blev oerhört överraskad, säger Johan Anderblad. Uppdraget är ärofyllt och jag ser framemot att prata böcker med människor i alla åldrar.

Läsambassadörens uppgift den här gången handlar om att i högre grad arbeta generationsöverskridande och mot familjer. Att nå ut till dem som inte som är vana att läsa. Johan Anderblad vill använda breda och folkliga kanaler för att nå ut:

– Jag vill söka upp sportprofiler, modebloggare, heminredare och artister som normalt inte förknippas med böcker och få dem att berätta om sina läsupplevelser. Fokusera på de ställen där många håller till idag; vloggar, youtube-kanaler, instagram, spelforum med mera.

Johan Anderblad berättar att hans eget läsintresse tog fart när han jobbade på ett lager i en bokhandel. Där mötte han människor som älskade böcker och som inspirerade till läsning av såväl faktaböcker som skönlitteratur.

– Inspiration kan komma från oväntat håll och de viktigaste förebilderna kan vara någon helt annan än den förväntade, säger Johan.

Om läsambassadören

Header logo