Kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA)

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Basen för vårt arbete är Barnkonventionen och barns rätt till kultur. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Vi söker dig som vill leda och administrera Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).  Kansliet, som är en del av Kulturrådet, består av kanslichef, handläggare och kommunikatör och har administrativt stöd av bl.a. enhet för verksamhetsstöd. En expertjury förordnad av Kulturrådets styrelse utser pristagarna. Mer information finns på ALMA:s webbplats.


Arbetsuppgifter

Du har personal- och budgetansvar för kansliet. Tillsammans arbetar ni för att kommunicera och administrera världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Ditt ansvarsområde spänner över hela processen kring priset; från nomineringsinbjudningar från ett sextiotal länder till tillkännagivande och pristagarvecka med prisutdelning.

Du arbetar tillsammans med en jury bestående av tolv experter och medverkar i nio möten per år utan att vara en del av diskussioner och beslut. Stora krav ställs på lyhördhet och integritet i dialog med jury och externa samarbetsparter. Arbetet är av såväl strategisk som operativ karaktär. I tjänsten ingår att tillsammans med medarbetare planera och genomföra tillkännagivande av pristagare, pristagarvecka samt nationella och internationella evenemang och kommunikationsinsatser i syfte att stärka och utveckla prisets varumärke och den läsfrämjande verksamheten.

Utbildning och erfarenhet

Kvalifikationer

Vi söker dig som har

 • relevant akademisk utbildning
 • goda kunskaper om svensk och internationell barn- och ungdomslitteratur
 • kännedom om svensk och utländsk bokbransch
 • brett nationellt och internationellt kontaktnät
 • kunskaper om kulturpolitik och kulturlivet i Sverige och internationellt
 • analytisk och kommunikativ förmåga
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • erfarenhet av att producera kulturella och läsfrämjande evenemang
 • vana vid mediakontakter
 • erfarenhet av arbete i ledande position

Meriterande är om du har

 • tidigare utlandstjänstgöring med relevans för tjänsten
 • kunskaper i ytterligare språk
 • erfarenhet av arbete inom offentlig förvaltning

Personliga egenskaper

Som chef ska du vara en ledare som skapar förtroende, ger goda förutsättningar och bidrar till arbetsglädje för dina medarbetare. Du har förmåga att bygga väl fungerande team och att skapa förutsättningar för att utveckla medarbetarnas talanger.

Som person är du kommunikativ och lyhörd för verksamhetens behov och har god samarbetsförmåga. Du är prestigelös, diplomatisk, har ett helhetsperspektiv och integritet. Du är van att formulera och arbeta efter uppsatta mål och att följa upp och utvärdera insatser. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kulturrådet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten.

Anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning. Kulturrådet tillämpar 6 månaders provtjänstgöring. Tillträde efter överenskommelse.

Kulturrådet erbjuder en attraktiv arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering och ge lika möjligheter till alla.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan och CV, senast den 24 februari 2019 till jobba-10@kulturradet.se

Märk din ansökan med Dnr Pers 2019/10


 

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Upplysningar om tjänsten lämnas av Kulturrådet generaldirektör Staffan Forssell, tel. 08 519 265 21 eller kanslichefen för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Helen Sigeland, tel. 08 519 264 33.

Fackliga företrädare

Emil Hammar (Saco) och Fredrik Uhrzander (ST) nås båda via Kulturrådets växel, tel. 08 519 264 00.

Header logo