Bildruta ur teckenspråksfilm.

Kodens kvalitet

Hur verktyg och hjälpmedel tolkar en webbplats avgörs av kodens uppbyggnad. I de allra flesta fall krävs det hjälp av en utvecklare för att bygga om koden. Det finns flera indikatorer som visar om koden är tillgänglig.

Navigera med tangentbordet

 • Vissa användare är beroende av att kunna navigera med tangentbordet. Prova om det fungerar genom att själv tabba dig igenom webbplatsen.

  Navigera genom att använda TAB-tangenten. När en länk är markerad bör en prickad ruta visas runt länken om koden är korrekt. Välj ENTER för att följa länken. För att gå till föregående länk håll ner ALT och välj med TAB-tangenten. För att gå tillbaka till föregående webbsida håll ner ALT + vänster-PIL. För att bläddra framåt håll ner ALT + höger-PIL.

Se även:
Riktlinje nr 75 Gör det möjligt att hoppa förbi delar på sidorna

Rätt uppmärkta rubriker

 • Kontrollera att rubrikerna är rätt uppmärkta med h-element. Det görs på olika sätt i olika webbläsare.

  Internet Explorer: Öppna en sida på din webbplats och klicka F12 på tangentbordet. Välj Sök och därefter Välj element genom att klicka. När du sedan klickar på rubriken ser du vilket h-element som rubriken är uppmärkt i.

  Chrome: Markerar du rubriken, högerklickar och väljer Granska komponent.

  Firefox: Markerar du rubriken, högerklickar och väljer Inspektera element.

  Safari: Välj Safari, Inställningar och därefter Avancerat. I dialogrutan som kommer upp kryssar du i "Visa utvecklarmeny i menyraden" så får du tillgång till koden och kan kontrollera.

Se även:
Riktlinje 105 Skapa rubriker med h-element

Ändra textstorlek

 • Kontrollera att det går att byta storlek på texten och zooma utan att layouten förskjuts. Gå in i webbläsarens Visa-meny och välj olika alternativ.

Tydliga kontraster

TESTA KODENS KVALITET

Kontrollera kodkvaliteten på dina sidor med en validator från W3C, det internationella konsortium som fastställer internationella standareder.

Header logo