Årets barnbokskatalog är här!

Nu är det dags igen. Nya barn och nya böcker kräver en ny Barnbokskatalog. I år är den ännu mera innehållsrik än tidigare. Som vanligt lanseras den vid Bok & Bibliotek i Göteborg och distribueras gratis till bibliotek, skolor, bokhandlar m.fl.

Katalogen innehåller förlagens utgivning av barn- och ungdomsböcker år 2005 och det finns också en särskild avdelning med böcker på andra språk än svenska. I årets katalog intervjuas några av våra framgångsrika friidrottsstjärnor om vilken roll böcker och litteratur spelat i deras liv. Ett annat tema är manga - det japanska ordet för serier.

Kulturrådets barnbokskatalog är numera en välkänd produkt. Den har kommit ut varje år sedan 1999 och presenterar i år ett urval av barn- och ungdomsböcker från ett åttiotal utgivare. Katalogen trycks i 400 000 exemplar och beställs av bibliotek, bokhandlar, förskolor, skolor och många andra. Privatpersoner kan hämta katalogen gratis på närmaste bibliotek.

Barnbokskatalogen är en del av ett regeringsuppdrag till Kulturrådet som syftar till att öka intresset för läsning framför allt hos barn. Sedan några år tillbaka utgör presentation av böcker på andra språk än svenska en viktig del av katalogen. Men här finns också artiklar, intervjuer och notiser kring böcker och läsning. I år intervjuas bl.a. friidrottsstjärnorna Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm om sina favoritböcker, 60-årsjubilerande Pippi och Mumin uppmärksammas och den japanska serieformen manga presenteras i ett utförligt reportage.

Det har blivit tradition att Barnbokskatalogen presenteras på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg av Kulturrådets generaldirektör Kristina Rennerstedt. I år sker detta på mässans första dag, torsdagen den 29 september kl. 10:45 i Kulturrådets monter C 02:49.

Genom ett samarbete med Barnens Bibliotek på nätet finns katalogen från och med torsdagen den 29 september tillgänglig även på www.barnensbibliotek.se

Kontakt:
Tua Stenström, handläggare, avdelningen för litteratur och bibliotek
Telefon: 08-519 264 51, 073-360 46 95
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo