Fem frågor till Katarina Dorbell: eldsjäl för barn och läsande

Svenska barnboksakademins eldsjälspris för 2005 gick nyligen till Katarina Dorbell, barnbibliotekskonsulent och primus motor bakom Barnens bibliotek, en webbplats för läshungriga barn och ungdomar i hela landet.

Katarina Dorbell har arbetat med Barnens bibliotek sedan allra första början för tio år sedan, men är fortfarande full av drömmar och planer. I framtiden kommer Barnens bibliotek göra e-böcker av barnens egna texter, sända webbradioprogram och vara en del av ett internationellt nätverk av virtuella barnbibliotek. Åtminstone om Katarina Dorbell får som hon vill.

Hur känns det att få ett eldsjälspris?
- Det är oerhört hedrande förstås. Jag har aldrig förr känt mig så uppskattad och hyllad som på prisutdelningen. Det känns också som ett bevis på att Barnens bibliotek är på rätt väg.

På Barnens bibliotek kan man bland annat få boktips, läsa om författare, låna e-böcker och ställa frågor till bibliotekarier. Vilken är den mest uppskattade delen av Barnens bibliotek?
- Om uppskattning kan mätas i antal besök så är det boktipsen, både de som barn skriver och de i katalogen Barnböcker Ungdomsböcker. Om uppskattning istället mäts i glada tillrop, via mejl och personliga kontakter, så är det spelen. Det är fler spel som barn efterlyser när de mejlar till Barnens bibliotek. Men boktipsen på teckenspråk och möjligheten att få publicera sig i Skrivboken kommer inte långt efter.

De som svarar på barnens frågor på Barnens bibliotek sitter på bibliotek runt hela Sverige. Vad är viktigt att tänka på när man svarar på barns frågor?
- Först och främst att man svarar på barnets nivå. Om det är en 7-åring som frågar ska svaret kunna läsas av en 7-åring. Boktips och länkar ska också funka med tanke på åldern. Det ställer krav på formuleringar och uttryckssätt. Det är inte alltid så lätt att hitta bra sajter för barn. Vi ska svara seriöst även på frågor som kanske mest är på skoj. Just för att visa barn att här finns någon som faktiskt bryr sig.

- Man får också tänka till när det gäller att skicka frågeställaren till sitt närmaste bibliotek. Hur långt är det? Kan barnet ta sig dit utan vuxen. Sånt vet vi inget om.

Barnens bibliotek startade redan 1995. Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan internet då och nu?
- I december 1996 låg första versionen ute även om jag började spana redan året innan. Då fanns Alfons Åbergs hemsida och några få hemsidor till som var riktade till barn. Sedan fanns det en del sidor som sa sig vara för barn men som i tilltalet faktiskt var för vuxna. Det var en av anledningarna till starten av Barnens bibliotek. Men det har ändrats, fler och fler sajter byggs direkt för barn. Så från i stort sett noll har det gått till ett ganska omfattande utbud.

- Ändå är det fortfarande så att man önskar sig sajter som ännu inte finns, till exempel för barn som inte kan läsa än och faktasajter riktade till barn. På önskelistan står bland annat en sajt om riddare och en riktigt lätt men ändå innehållsrik sajt om djur. Det kan ju förstås vara så att de finns men att jag inte hittat dem, i så fall hoppas jag att någon tipsar mig.

Vad har du för planer för framtiden, hur ser Barnens bibliotek ut om tio år?
- Oj, planer eller drömmar? Var går gränsen? Just nu funderar vi mest på hur vi ska kunna få råd att köpa en ny kamera eftersom den gamla börjar krångla...

- Får jag drömma så ser det ut ungefär så här: Närmast i tiden hoppas vi på att få bygga ett bibliotek för små barn - ett förskolebarnens bibliotek. Kanske vi får pengar för det i höst. I så fall så är den delen väl utbyggd om tio år.

- Om tio år har vi också en omfattande samling sagor på olika språk som man kan lyssna på och läsa. Vi har journalister anställda som jobbar ihop med våra juniorjournalister och skriver och producerar webbradioprogram om allt möjligt som intresserar barn. Vi har en egen spel och tävlingsavdelning som kan producera kul läsfrämjande spel. Alla författare och illustratörer har egna hemsidor eller är intervjuade av Barnens bibliotek. Kanske jobbar vi lite extra med debutanter och unga författare. Ett lexikon är knutet till Barnens bibliotek med illustrationer av kända illustratörer.

- Vi har en avdelning där vi gör e-böcker av barns egna texter. Ljud-e-boksproduktionen är stor och barn kan låna till sina mp3-spelare eller vad det nu är för typ av spelare om tio år. Vi har massor av barn som är med i våra läseklubbar och självklart kan man chatta med en barnbibliotekarie nästan dygnet runt.

- Och så tror jag att liknande virtuella bibliotek finns världen över och har knutit ihop sig i ett nätverk så att vi kan ge barn bästa service på sitt modersmål oavsett var de befinner sig.

Header logo