Möt Ryôji Arai och Philip Pullman på årets bokmässa

På bokmässan i Göteborg ges möjlighet att åter möta och lära mer om Ryôji Arai och Philip Pullman - årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Båda pristagarna kommer att framträda och medverka i flera samtal och seminarier på Bok & Bibliotek i september.

Den japanske illustratören Ryôji Arai som tilldelades priset för att han enligt juryns motivering ”är en bilderboks- konstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar” är bosatt och verksam i Japan. Han har en stor och varierad bilderboksproduktion bakom sig - pekböcker, nonsensbilderböcker, folksagobilderböcker och poetiska bilderböcker - såväl tillsammans med andra författare som med egna texter. Han har även arbetat med reklam, tidskriftsillustration och scenkonst och har belönats med en rad priser i hemlandet och utomlands för sina bilderböcker.

Den brittiske författaren Philip Pullman som enligt juryn ”är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer” är verksam och boende i Oxford, Storbritannien. Han är Idag mest känd för sin fantasytrilogi His Dark Materials (Den mörka materian). Pullman ger emellertid prov på en häpnadsväckande mångfald i sitt författarskap: han har skrivit historiska romaner, samtidsrealistiska ungdomsböcker, fantasyberättelser för yngre barn, återberättade sagor och sagoparodier, bilderbokstexter, romaner i serieform, noveller och teaterpjäser.

Pristagarna väckte stor uppmärksamhet vid det senaste besöket i Sverige i samband med prisutdelningen i Stockholm i maj.

Kulturrådet arrangerar ett seminarium med Ryôji Arai torsdagen den 29 september där Arai samtalar med juryledamot Ulla Rhedin om sitt konstnärskap. På fredagen medverkar Philip Pullman i ett seminarium där han själv berättar om sitt författarskap. Pristagarna framträder även på Internationella Torgets scen och på Barnens Torg. Dessutom arrangeras boksigneringar med både Arai och Pullman i bl.a. litteraturprisets monter C02:51 under lördagen. På Barnens Torg arrangeras även ett samtal där ledamöter från litteraturprisets jury berättar hur arbetet med nomineringsprocessen går till.

INFORMATION

Läs mer:
www.alma.se

Header logo