Svenska barnböcker presenteras i Mexiko

När världens största latinamerikanska bokmässa i Guadalajara i november för första gången riktar särskilda insatser mot barnlitteratur, är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inbjudet som hedersgäst och en svensk delegation bestående av författare, illustratörer, sagoberättare och barnboksförläggare medverkar. Satsningen är ett samarbete mellan den svenska ambassaden i Mexiko, Svenska institutet, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och Kulturrådet.

Initiativet till den svenska satsningen togs då Kulturrådets generaldirektör Kristina Rennerstedt besökte Mexiko City förra hösten. Workshops för illustratörer och barn, sagostunder, föredrag om den svenska barnboken, presentationer av litteraturpriset står på besöksprogrammet. Dessutom finns Svenska institutets utställning om Astrid Lindgren också på plats.

- Svensk barnkultur och barnlitteratur står i särklass internationellt. Att genomföra denna stora Sverige-satsning i just Mexico, ett land med 108 miljoner invånare med en imponerande historia och rikt kulturliv, men med förvånansvärt få bokläsare, upplevs som särskilt angeläget, säger Ewa Polano, Sveriges ambassadör i Mexico. Den svenska kulturdelegationen är representativ och har ett digert program runt om i Mexico under de kommande veckorna. Ambassaden ser detta projekt som ett viktigt led i att fortsätta att stärka utbytet mellan Mexico och Sverige  i synnerhet inom barn- och ungdomslitteraturområdet och att få möjlighet att presentera ALMA-priset i den mexikanska miljön, fortsätter Polano.

Författaren Christina Björk, vars böcker om Linnéa har tryckts i 100 000 exemplar på spanska och nått stor spridning på den latinamerikanska kontinenten, kommer att tillsammans med barnboksförläggaren Birgitta Westin att hålla föredrag om barnlitteraturens speciella ställning i Sverige. Illustratörerna Lennart Eng och Per Karlén kommer att hålla workshops med illustratörer och barn, barnbibliotekarierna Nora Lempert och Kersti Ståbi håller i sagostunder i anslutning till visningen av Astrid Lindgren-utställningen. Presentationer, presskonferens och seminarier med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som representeras av juryordförande Larry Lempert och kanslichef Anna Cokorilo, arrangeras också.

Delegationen medverkar i många aktiviteter som arrangeras i anslutning till två stora bokmässor som äger rum i Mexiko i november. Barnboksmässan ”Feria Inter. del Libro Infantil y Juvenil” i Mexiko City 12-19 november och ”The Guadalajara International Book Fair” i Guadalajara 26 november-4 december.

Programmet för deltagandet finns på www.alma.se och www.si.se.

Header logo