Katherine Paterson – 2006 års pristagare

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2006 tilldelas den amerikanska författaren Katherine Paterson.

Juryns motivering:
”Katherine Paterson (USA) är en lysande psykolog, som kryper under huden på de unga utsatta människor hon skapar, vare sig hon rör sig i historiska och exotiska miljöer eller i dagens bistra amerikanska verklighet. Med säker estetisk känsla undviker hon enkla lösningar och utvecklar i stället sina huvudpersoners inneboende styrka och livsmod.”

Pressbilder och information om pristagaren finns på litteraturprisets webbplats, www.alma.se och på pristagarens hemsida, www.terabithia.com. Pressmaterial finns även tillgängligt på engelska, franska, spanska, ryska och tyska. Biobibliografi bifogas.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria delar ut priset vid en ceremoni på Skansen i Stockholm den 31 maj 2006. Prisceremonin är öppen för allmänheten.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (The Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA) har instiftats av den svenska regeringen och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor (ca USD 640 000 eller 530 000 Euro) delas ut årligen till författarskap, illustratörskap och/eller läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rätt till kultur. Litteraturpriset administreras av Statens kulturråd.

Förra årets pristagare var den japanske illustratören Ryôji Arai och den brittiske författaren Philip Pullman.

Läs mer på  www.alma.se

Header logo