Nästan en miljon till internationellt kulturutbyte

Kulturrådet har fördelat 992 100 kronor i stöd för internationellt kulturutbyte. Sammanlagt 29 grupper och organisationer har fått stöd för antingen turné eller gästspel utomlands, eller för att ta emot utländska artister i Sverige.

Inom musikområdet har 16 grupper fått stöd för turnéer utomlands, där såväl Europa som Asien, Sydamerika, Nordamerika, Australien och Afrika kommer att besökas. Föreningen Svenska tonsättare har fått stöd för att bjuda in den portugisiska sinfoniettan Remix Ensemble att delta i Nordiska Musikdagarna 2007. Bland musikgrupperna har bland annat Goran Kajfes Headspin fått bidrag för turné i Mexico och världsmusikduon Ellika och Solo ger konserter i Zanzibar och London. Voces Nordicae är inbjuden att delta i ett amerikanskt körkonvent, som ordnas av American Directors Association, endast fem svenska körer har genom tiderna varit inbjudna till körkonventet.

Inom teaterområdet har tre grupper fått bidrag. Robinson Crusoe & Fredags Vänner kommer på inbjudan från Helsingfors stads kulturcentral att turnera i 15 skolor med föreställningen ”I taket lyser stjärnorna”. SOS Musikteater i samarbete med Gränslösa Teatern reser till Palestina med föreställningen ”Gilgamesh”, en del i ett större utbyte mellan Palestina och Sverige. Föreningen Norden Västerbotten arrangerar en nordisk dockteaterfestival och bjuder in grupper från bland annat Finland.

Från dansområdet har sju ansökningar beviljats bidrag. Av dessa gäller två besök i Sverige: Dansnät Sverige kommer att turnera med danskompaniet Via Kathelong Dance från Sydafrika på flera ställen i Sverige. Public Eye med koreografen Sara Gebran bjuder in dansare från Tunisien och Libanon att medverka i en produktion. Kulturverket i Umeå har ett samarbete mellan bl a studenter från Musikhögskolan i Piteå och Musikhögskolan i Rom tillsammans med barn och unga från båda länderna. Compagnie Jus de la Vie och koreografen Charlotte Öfverholm är inbjuden att gästspela på Teatro Pradillo i Madrid.

Inom bild och formområdet beviljas tre ansökningar. Stiftelsen Filmform, centrum för konstfilm i Sverige, ska delta vid festivaler i Lettland och Tyskland. Göteborgs Konstförening får bidrag för fyra konstnärers resor för utställning på National Museum i Amman, Jordanien, under temat ”Dance of Visions”. Illustratörcentrum har fått en inbjudan att visa sitt projekt ”Portfölj” vid NORD-style i Berlin.

Ytterligare information:
Louise Thurén, handläggare
Telefon: 08-519 264 26
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo