Prisutdelning och pristagarvecka med Katherine Paterson

I samband med utdelningen av 2006 års Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne arrangerar Kulturrådet en pristagarvecka i barnbokens tecken. Pristagarveckan arrangeras 28 maj - 2 juni. Årets pristagare, den amerikanska författaren Katherine Paterson, är i Sverige under hela veckan. Priscermonin äger rum på Skansen den 31 maj.

Under pristagarveckan arrangeras en presskonferens, en öppen pristagarföreläsning på ABF, en berättarstund med skolelever, föreläsning för riksdagens ledamöter m.m. Dessutom medverkar Katherine Paterson i den internationella Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby den 2 juni.

Priscermonin den 31 maj startar kl. 17.00 på Sollidenscenen på Skansen och är öppen för allmänheten. Priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i närvaro av utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky som tillsammans med den svenska artisteliten hyllar pristagarna och barnboken. Medverkar gör Georg Riedel med orkester, Brolle Jr, Monica Ramos, Lisa Nilsson, Snook och street dance-gruppen Vi och Dom. Carin Hjulström-Livh är konferencier.

Prisutdelningen direktsänds i SVT24 med repris nästa dag i SVT1 kl. 17.30.

Den 30 maj kl. 9.30 inviger Katherine Paterson Junibackens nya utställningsskåp kring Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och dess pristagare. Utställningsskåpet har ritats av Marit Törnqvist och dekormålats av Eva-Karin Fröberg.

Årets pristagarföreläsning med Katherine Paterson hålls på ABF-huset den 30 maj kl. 18.00 och är öppen för allmänheten. Föreläsningen är avgiftsfri och arrangeras i samarbete med ABF och Internationella biblioteket.

I Kulturhuset medverkar Katherine Paterson i en berättarstund med 350 skolelever från Stockholms stad, Västerås och Vimmerby. Skoleleverna har arbetat med Patersons böcker sedan i mars och har förberett frågor, teaterspel m.m. som nu ska framföras för pristagaren. Dessutom bjuds det på sång och musik av både barnen och Helen Sjöholm som gör ett exklusivt framträdande.

Samma dag som prisutdelningen arrangeras Barnbokens dag på Skansen med uppläsningar ur Astrid Lindgrens och Katherine Patersons böcker, framträdanden av Stockholms kulturskolor och Fryshusets elever, tårtkalas m.m. Från Kulturhuset anordnas ett boktåg där Stockholms kulturskolor och elever från skolor i Stockholm deltar.

Den 2 juni håller Katherine Paterson håller en föreläsning på den internationella Astrid Lindgrenkonferensen i Vimmerby. Föreläsningen hålls på Tullportsteatern kl. 14.00.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (Astrid Lindgren Memorial Award) har instiftats av den svenska regeringen och det är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor (ca USD 640 000, 530 000 Euro) delas ut årligen till författare, illustratörer, berättare och/eller läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rätt till kultur. Litteraturpriset administreras av Statens kulturråd.

Hela programmet för pristagarveckan samt pressbilder finns på www.alma.se

Header logo