Stöd till internationellt kulturutbyte

Kulturrådet har fördelat sammanlagt 989 000 kr i bidrag för internationellt kulturutbyte. Stöd ges bland annat till ett antal svenska musikgrupper för turnéer utomlands, utländska gästspel i Sverige inom bland annat teater och dans samt till ett antal internationella litteraturevenemang.

Åtta svenska ensembler får bidrag för att täcka reskostnader vid turnéer. Nicolai Dunger ska turnera i USA och Little Jenny & The Blue Beans, en bluesgrupp med enbart kvinnliga musiker, gästspelar i England. Bobo Stenson Trio ska medverka vid en jazzfestival i Tjeckien och Ulf Wakenius Group gör sju spelningar i fyra olika länder i Europa. Övriga ensembler som får stöd är klezmerorkestern Tummel och New Tango Orquesta (Kina), Süperstar Orkestar (Makedonien) och Stockholms Saxofonkvartett (Sibirien).

Stockholms Kulturfestival får stöd för fem internationella teatergästspel under Kulturfestivalen i Stockholm i augusti. Inom teaterområdet får dessutom två barnteatergrupper stöd. Dockteater Tittut är inbjuden att delta i den sjunde internationella skuggspelsfestivalen i Tyskland och Teater Spektaklet deltar i dockteaterfestivalen ”eurofest 2006” i Polen.

Studio Oscuro kommer att bjuda in två skådespelare från Egypten för att i samarbete med Teater Trixter arbeta med improvisationsteknik och ”storytelling”. Teater Giljotin för stöd för att presentera sin operaperformance ”Sorelle” inom ramen för SEAS-projektet i Rumänien.

Tre stöd gäller utländska dansares medverkan i Sverige. ERINO/Örjan Andersson Kompani bjuder in två dansare från Batsheva Dance Company i Israel för medverkan i en kommande produktion på Dansens Hus i Stockholm. Kompani Rande-Vo ska ta emot dansare från Tanzania, Zimbabwe och Kina för medverkan i tre olika produktioner. Flamenco Center bjuder in 14 artister från Indien, Spanien, Israel och Tyskland för att medverka i produktionen Gao Caló - Romernas värld.

Östersjöns författar- och översättarcentrum bjuder in författare och översättare från länder som Ukraina, Litauen, Estland och Ryssland till ett stort evenemang på Gotland. Wanås vänner planerar ett poesiarrangemang i anslutning till en utställning med amerikansk samtidskonst och Ars Interpres Publications planerar tre internationella författarkvällar i Stockholm i oktober.

Hela listan med beviljade bidrag

Ytterligare information:
Louise Thurén, handläggare
Telefon: 08-519 264 26
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo