Två nya barnbokskataloger

I år presenterar Kulturrådet två barnbokskataloger. Den första, som getts ut varje år sedan 1999, innehåller i år över 1000 böcker för barn och unga. Den andra innehåller alla barn- och ungdomsböcker på andra språk än svenska som ges ut i Sverige. Totalt handlar det om nästan 400 titlar, på mer än 30 språk. Båda katalogerna lanseras på torsdag i Kulturrådets monter på Bok & Bibliotek i Göteborg (C 02:02).

Kulturrådet ber varje år alla barnboksförlag att tala om vilka nya titlar de ger ut under året. Barnbokskatalog- redaktionen har i år fått in över 1000 böcker från ett 80-tal bokutgivare. Tendensen är att det ges ut fler och fler titlar varje år, av allt fler utgivare.

En urvalsgrupp har valt ut ca 1/3 av alla böcker och presenterat dem med en kort text. Tanken är att visa att det finns böcker för alla läsare - och naturligtvis att locka till läsning. Det är innebörden i det uppdrag som Kulturrådet fått av regeringen. Kulturrådet bekostar produktion och distribution av barnbokkatalogen, som därigenom blir gratis för användarna. Katalogen trycks i 400 000 exemplar. Den ska finnas i folkbibliotek, i skolor, förskolor och väntrum, överallt där barn och föräldrar befinner sig.

I år har Kulturrådet också producerat en katalog som innehåller all den barn- och ungdomslitteratur på andra språk än svenska som ger ut i Sverige. Det är andra gången Kulturrådet producerar en sådan katalog, den första kom 2002.

Katalogen innehåller drygt 390 böcker på sammanlagt 33 språk, vilket kan jämföras med de drygt 200 titlar på 18 språk som 2002 års katalog innehöll. De allra flesta av böckerna presenteras med bild och text, och ett komplett register finns för varje språk. Katalogen är i huvudsak tvåspråkig (svenska och engelska), men alla böcker presenteras på sitt eget språk.

Ytterligare information:
Tua Stenström, handläggare
Telefon: 08- 519 264 51
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Gustaf Brickman, projektledare
Telefon: 070-742 29 79
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo